U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Val Milosevic

Nieuws

Achtergrond verzet

Hoofdrolspelers

Links

Kostunica erkent misdaden in Kosovo


BELGRADO, 25 OKT. De nieuwe Joegoslavische president, Vojislav Kostunica, heeft gisteren als eerste Servische leider toegegeven dat er door de Serviërs in Kosovo oorlogsmisdaden zijn gepleegd; hij zei tevens dat die misdaden hem spijten en dat hij er de verantwoordelijkheid voor neemt.

"Ik ben bereid de schuld op me te nemen voor al de mensen die zijn vermoord en voor wat [ex-president] Slobodan Milosevic heeft gedaan", zo zei Kostunica in een televisie-vraaggesprek dat gisteren werd uitgezonden door het Amerikaanse tv-station CBS. "Als Serviër zal ik de verantwoordelijkheid op me nemen voor deze misdaden." Op de vraag of Milosevic hiervoor terecht moet staan, zei Kostunica: "Ergens, ja."

Tot nu toe heeft Kostunica zich steeds verzet tegen uitlevering van Milosevic aan het tribunaal van de Verenigde Naties in Den Haag. Hij tekende aan dat er in Kosovo ook Serviërs zijn vermoord.

Zarko Korac, aanhanger van Kostunica en mogelijk binnenkort minister van Buitenlandse Zaken, zinspeelde op een berechting van Milosevic in Servië zelf. Hij zei dat "de Serviërs Milosevic voor de rechter en in de gevangenis willen zien". Ook Velimir Ilic, de burgemeester van de stad Nis en een van de 'architecten' van Milosevic' val begin deze maand, zei dat de ex-president in Servië berecht moet worden. "Er is heel veel bewijsmateriaal dat aanleiding kan zijn voor zijn arrestatie", zo zei hij. Mladan Dinkic, de econoom die na het aantreden van Kostunica de leiding van de Joegoslavische Nationale Bank heeft overgenomen, zei gisteren dat het niveau van corruptie, diefstal en verduistering van staatsgelden door Milosevic en zijn aanhangers "gigantisch" is geweest en dat Milosevic daarvoor zou moeten worden vervolgd.

In de Servische stad Nis begint volgende week een proces tegen drie Joegoslavische militairen, onder wie een majoor, die ervan worden beschuldigd vorig jaar in Kosovo Albanezen te hebben vermoord. Majoor Dragisa Petrovic gaf de twee soldaten op 29 maart vorig jaar in een dorp bij Pristina opdracht een bejaard Albanees echtpaar uit hun huis te "verwijderen". De soldaten brachten de man naar buiten en schoten hem dood. Zijn invalide vrouw werd in haar bed vermoord. (AP)

NRC Webpagina's
25 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad