U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Val Milosevic

Nieuws

Achtergrond verzet

Hoofdrolspelers

Links

Overgangsregering

In Servië wordt macht nu gedeeld


BELGRADO, 25 OKT. Het Servische parlement heeft gisteren alsnog zijn fiat gegeven aan een coalitieregering van de socialisten van ex-president Milosevic en de aanhangers van zijn opvolger Kostunica.

De overgangsregering blijft aan tot de vervroegde verkiezingen op 23 december. De twee grote oppositiegroepen, de Democratische Oppositie van Servië (DOS) van Kostunica en de Servische Vernieuwingsbeweging SPO, zijn er nu in geslaagd (mede) aan de macht te komen in Servië. Ze regeren in een coalitie met de socialisten van Milosevic, maar ze hopen diens partij SPS bij de verkiezingen van december verder te marginaliseren.

De dag vertraging bij de installatie van de nieuwe regering is te wijten aan de parlementariërs van de Servische Radicale Partij (SRS) van de ultra-nationalist Vojislav Seselj, die tot dusverre met de socialisten regeerde en die door de vorming van de overgangsregering geheel buitenspel is komen te staan. Maandag hielden de ruim tachtig SRS-parlementariërs de voortgang op met zeven uur lang uitgesponnen redevoeringen. Gisteren liepen ze weg uit het parlement. Omdat een quorum toen ontbrak, moesten afwezige parlementariërs snel worden opgetrommeld. Uiteindelijk brachten 136 parlementariërs (van de 250 die het parlement telt) hun stem uit: 133 voor en drie tegen de nieuwe overgangsregering.

De drie betrokken partijen hebben maatregelen getroffen om te voorkomen dat een van hen de dienst uitmaakt. De vier belangrijkste ministeries - die van Binnenlandse Zaken, Financiën, Justitie en Informatie - worden niet door één minister geleid, maar door drie co- ministers, afkomstig uit de drie partijen. Elke beslissing moet unaniem worden genomen. Dat geldt ook voor de besluiten van de premier, de socialist Milkomir Minic; ze dienen ook te worden onderschreven door de vice-premiers Spasoje Krunic (SPO) en Nebojsa Covic (DOS). De belangrijkste taak van de overgangsregering is het verhinderen van een verdere economische achteruitgang. De regering heeft van het regime- Milosevic een economische ruïne geërfd. Het is van belang dat ze er voor de winter in slaagt een verdere daling van de levensstandaard te voorkomen en economische relaties met het buitenland aan te knopen. Daarvoor is een ministerie van economische banden met het buitenland gesticht, geleid door de DOS-econoom Goran Pitic. (AFP, AP)

NRC Webpagina's
25 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad