U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Val Milosevic

Nieuws

Achtergrond verzet

Hoofdrolspelers

Links

Radicalen boycotten voortgang Belgrado


BELGRADO, 24 OKT. In het Servische parlement wordt vandaag voor de tweede opeenvolgende dag een poging ondernomen een overgangsregering van Servië te vormen. Gisteren mislukte een eerste poging door een geslaagde vertragingstactiek van de ultra-nationalistische Radicale Partij.

De Radicale Partij, geleid door Vojislav Seselj, wil niets weten van de afspraken die zijn gemaakt tussen de Democratische Oppositie van Servië (DOS) en de tot nu toe regerende socialisten van ex- president Slobodan Milosevic. Die afspraken behelzen vervroegde parlementsverkiezingen op 23 december en de vorming van een gezamenlijke overgangsregering die Servië moet regeren tot die gang naar de stembus. Die afspraken zetten de Radicale Partij, die de afgelopen jaren een coalitieregering met de socialisten heeft gevormd, buitenspel - reden om dwars te liggen.

Gisteren besteeg de ene na de andere parlementariër van Seseljs radicalen het podium in het parlement om in zo lang mogelijk uitgesponnen redevoeringen uit te varen tegen vooral de DOS van president Vojislav Kostunica. De vervroeging van de verkiezingen werd als "misdadig" bestempeld en de vorming van een overgangsregering werd "een staatsgreep" genoemd. Uiteindelijk bleven de radicale afgevaardigden zeven uur lang aan een stuk aan het woord, tot de bijeenkomst werd verdaagd tot vandaag.

De radicalen kunnen met hun 82 (van de 250) zetels in het parlement de vorming van een overgangsregering niet verhinderen, maar alleen vertragen. In Belgrado bestond vanochtend goede hoop dat de overgangsregering vandaag wel zal kunnen aantreden. Algemeen ging men er gisteren in Belgrado van uit dat het zittende parlement van Servië uiterlijk gisteren had moeten worden ontbonden, omdat de wet voorschrijft dat tussen de ontbinding van het parlement en nieuwe verkiezingen een periode van zestig dagen moet liggen. Maar volgens de voorzitter van het parlement kan het ook vandaag nog worden ontbonden om verkiezingen op 23 december alsnog mogelijk te maken. Die verkiezingen zijn van het grootste belang voor de vestiging van het gezag van de nieuwe Joegoslavische president, Kostunica. (Reuters, AP, AFP)

NRC Webpagina's
24 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad