U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Val Milosevic

Nieuws

Achtergrond verzet

Hoofdrolspelers

Links

'Eerst relaties regelen'

Montenegro niet achter Kostunica


PODGORICA, 18 OKT. Vojislav Kostunica is er gisteren in de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica niet in geslaagd de Montenegrijnse leiding ertoe te bewegen hem als president van Joegoslavië te erkennen en deel te nemen aan het federale bestuur.

De president van Montenegro, Milo Djukanovic, juichte tijdens het overleg de democratische veranderingen in Joegoslavië toe, maar hij hield vast aan zijn standpunt dat Montenegro pas weer aan het federale bestuur zal deelnemen als met de zusterrepubliek in de federatie, Servië, overeenstemming is bereikt over de wederzijdse relaties binnen de federatie.

Onder Kostunica's voorganger Milosevic is Montenegro een groot deel van de grondwettelijk gegarandeerde rechten kwijtgeraakt; Djukanovic, een fel criticus van Milosevic, is door diens regime zelfs nooit als president van Montenegro erkend. Uit ongenoegen daarover boycot Montenegro al jaren de federatie. Aan dit standpunt wil Djukanovic vasthouden, ook nu Milosevic is verslagen en na presidentsverkiezingen die door de Montenegrijnse volgelingen van Djukanovic zijn geboycot, is opgevolgd door Kostunica.

Die boycot belemmert nu de poging van Kostunica, een nieuwe federale regering te vormen. In het federale parlement ontbreken - wegens hun boycot - de aanhangers van Djukanovic en hebben de aanhangers van Milosevic een grote meerderheid. Dat heeft weer tot gevolg dat Kostunica voor steun in het federale parlement is aangewezen op de steun van Montenegrijnse parlementariërs die tot dusverre Milosevic hebben gesteund. Tot woede van Djukanovic wil Kostunica - die volgens de grondwet een Montenegrijn tot federaal premier moet benoemen - zelfs een van die Montenegrijnse aanhangers van Milosevic tot premier benoemen.

Hoewel hij er gisteren niet in slaagde Djukanovic ertoe te brengen hem als federaal president te steunen en weer deel te nemen aan het bestuur van de federatie uitte Kostunica zich na het gesprek van gisteren niet ontevreden. Het overleg gaat verder, zo liet hij weten. Dat geldt ook voor de dialoog die hij bereid is met Montenegro aan te gaan over de wederzijdse relaties in de Joegoslavische federatie. Minder optimistisch uitte zich de tweede man van het nieuwe bewind, Zoran Djindjic. Vanuit Belgrado waarschuwde hij de Montenegrijnen dat de nieuwe leiding niet bereid is "elke prijs" te betalen voor de coöperatie van Montenegro. Volgens Djindjic "is er voor ons geen reden in te stemmen met chantage". Van zijn kant dreigde de Montenegrijnse premier, Filip Vujanovic, opnieuw met een referendum over de Montenegrijnse onafhankelijkheid als er niet snel een akkoord met Belgrado komt. "We kunnen niet altijd geduld blijven oefenen", aldus Vujanovic. (Reuters)

NRC Webpagina's
18 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad