U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Val Milosevic

Nieuws

Achtergrond verzet

Hoofdrolspelers

Links

Coalitie met socialisten Milosevic

Akkoord in Servië over interimregering


BELGRADO, 17 OKT. In Belgrado is gisteren een akkoord bereikt over de vorming van een Servische overgangsregering - een coalitie van aanhangers van de verslagen president Slobodan Milosevic en die van zijn opvolger Vojislav Kostunica.

De overgangsregering moet Servië besturen tot aan de Servische parlementsverkiezingen, die op 23 december zullen worden gehouden. Het akkoord maakt voor Kostunica de weg vrij om zich te concentreren op de vorming van een nieuwe federale regering.

Bij de overgangsregering van Servië zijn drie partijen of partijcoalities betrokken: Kostunica's Democratische Oppositie van Servië (DOS), de socialistische partij van Milosevic, de SPS, en de Servische Vernieuwingsbeweging SPO van Vuk Draskovic, een voormalige oppositiepartij die zich niet bij DOS wilde aansluiten. Twee tot dusverre invloedrijke partijen, JUL (Verenigd Joegoslavisch Links) van Milosevic' vrouw Mira Markovic en de ultra-nationalistische Servische Radicale Partij van Vojislav Seselj, staan nu, waar het de machtsuitoefening in Servië betreft, buitenspel. Vooral de verdwijning van JUL uit de machtscentra wordt hoogst belangrijk geacht.

De SRS, de partij van Milosevic, levert de premier van de nieuwe regering. Hij zal worden bijgestaan - of 'bewaakt' - door twee vice- premiers, een van de DOS en een van de SPO. Elke beslissing van de premier moet de steun genieten van beide vice-premiers. Daarnaast krijgt de SRS elf portefeuilles in de overgangsregering, de DOS en de SPO krijgen er elk vijf. Vier cruciale ministeries zullen gezamenlijk worden geleid: die van Informatie, Binnenlandse Zaken, Justitie en Financiën. In de praktijk worden deze ministeries geleid door een raad waarin de drie partijen elk met evenveel leden zijn vertegenwoordigd; alle besluiten moeten met consensus worden genomen. Voor de machtsdeling is vooral het ministerie van Binnenlandse Zaken belangrijk: het controleert de 120.000 man sterke Servische politie, de grootste en belangrijkste van de diverse veiligheidsorganen in Servië. Het federale leger telt slechts 80.000 man.

Een van de DOS-leiders, Zoran Djindjic, zei dat het akkoord over de coalitieregering het belangrijkste doel van het nieuwe bewind - een afspraak over vervroegde parlementsverkiezingen - helpt realiseren. "Die verkiezingen waren ons doel, omdat we ons in de zeer onplezierige situatie bevonden waarin de bestaande instituten in Servië onvoldoende autoriteit genieten om het land te regeren." Het akkoord neutraliseert de huidige Servische regering, die uitsluitend bestaat uit fervente aanhangers van Milosevic en die tot nu toe heeft geweigerd op te stappen.

De commandant van de Joegoslavische strijdkrachten, stafchef Nebojsa Pavkovic - tot de val van Milosevic een van diens trouwste aanhangers - heeft gisteren president Kostunica zijn steun toegezegd en beloofd zich buiten de politiek te houden en de grondwet te respecteren. "We hebben altijd gestaan aan de kant van de wettelijk gekozen organen, inclusief de Joegoslavische president", aldus Pavkovic. (Reuters, AFP, AP)

NRC Webpagina's
17 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad