U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Val Milosevic

Nieuws

Achtergrond verzet

Hoofdrolspelers

Links

Overgangsregering

Kostunica wacht op fiat socialisten


BELGRADO, 16 OKT. President Vojislav Kostunica van Joe goslavië is er nog niet in geslaagd de socialisten van zijn verslagen tegenstander Slobodan Milosevic en het bewind in Montenegro ertoe te brengen, mee te werken aan een overgangsregering.

Eind vorige week bereikte Kostunica's DOS (Democratische Oppositie van Servië) overeenstemming met de socialisten over de vorming van een overgangsregering tot 24 december, als een nieuw Servisch parlement moet worden gekozen. Nadat dit akkoord was gesloten, uitten leidinggevende socialisten echter hun twijfels over een aantal punten van het akkoord. Daarop stelde de DOS de socialisten een ultimatum: ze kregen tot vanochtend tien uur de tijd om hun achterban te raadplegen en het akkoord goed te keuren. Het ultimatum liep vanochtend af zonder dat de socialisten iets van zich lieten horen. De socialisten lijken zich vooral te storen aan het voorstel van DOS om de leiding over de vier belangrijkste ministeries samen te delen. Diemachtsdeling zou de socialisten beroven van hun belangrijkste machtsposities in de Servische samenleving.

Wat er gebeurt als de socialisten de afspraken afwijzen, is niet duidelijk. Een DOS-leider zei dat in geen geval verder wordt onderhandeld; de socialisten moeten het akkoord aanvaarden of afwijzen, zei hij.

Ook Kostunica's pogingen de Montenegrijnse leiding achter zijn bewind te krijgen zijn nog niet met succes bekroond. Het bewind van de Montenegrijnse president Milo Djukanovic tekende fel protest aan tegen Kostunica's voornemen, een politicus van de Montenegrijnse oppositie te benoemen tot premier van Joegoslavië. Volgens de Joegoslavische grondwet moet de functie van premier worden bekleed door een Montenegrijn als de president een Serviër is. Omdat Djukanovic' partijencoalitie niet in het federale parlement is vertegenwoordigd (ze boycotte de federale verkiezingen) is Kostunica, om aan de grondwetsbepaling te voldoen èn om een meerderheid in het parlement te krijgen, gedwongen een premier te kiezen uit de gelederen van Djukanovic' meest verbitterde vijanden: de Montenegrijnse federale parlementariërs die tot nu toe het bewind van Milosevic hebben gesteund en die (in tegenstelling tot Djukanovic c.s.) Kostunica erkennen.

Kostunica stuurde gisteravond de tweede man van DOS, Zoran Djindjic, naar Montenegro om een oplossing voor dit conflict te vinden. Djindjic ging op weg met een aanbod van de nieuwe president: deze is bereid aanhangers van Djukakovic in de nieuwe overgangsregering van Joegoslavië te benoemen. "We staan open voor alle soorten oplossingen", aldus Kostunica. Djukanovic van zijn kant dreigde een referendum op touw te zetten over de onafhankelijkheid van Montenegro als er geen akkoord komt; waanemers zien dat dreigement echter vooral als een stukje onderhandelingspactiek. (Reuters, AP)

NRC Webpagina's
16 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad