U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Val Milosevic

Nieuws

Achtergrond verzet

Hoofdrolspelers

Links

EU geeft Belgrado 200 miljoen euro

Door een onzer redacteuren
BIARRITZ, 14 OKT. De Europese Unie geeft de Joegoslavische federatie van de nieuwe president Kostunica, 200 miljoen euro (circa 440 miljoen gulden) noodhulp. Dit hebben de regeringsleiders van de EU-landen gisteren op hun topconferentie in Biarritz in Zuid-Frankrijk toegezegd.

Kostunica zou vanmiddag naar Biarritz aanzitten aan de lunch van de EU- regeringsleiders. Zijn bewind krijgt het geld om de ergste nood voor de winter te lenigen. Het gaat onder meer om voedsel, medicijnen en huisbrandolie.

Aan de noodhulp zijn geen voorwaarden verbonden, zoals bijvoorbeeld medewerking aan berechting door het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag van ex-president Milosevic die eind vorige maand de presidentsverkiezingen van Kostunica, verloor. De Duitse bondskanselier Schröder, die het initatief nam tot de donatie, zei dat voorwaarden in dit stadium averechts zouden werken. "In Joegoslavië is het democratiseringsproces net op gang. Essentieel is dat we de bevolking een bemoedigend signaal geven nu men de blik naar het Westen wendt." Hij sloot niet uit aan dat verdere hulp aan Joegoslavië wel condities worden verbonden. "Het is zonneklaar dat in Den Haag niet alleen kleine oorlogsmisdadigers terecht moeten staan."

Eerder deze week hadden de Europese Unie en de Verenigde Staten al besloten hun economische en diplomatieke sancties tegen Servië op te heffen. De Europese Unie wil de komende weken inventariseren welke hulp Joegoslavië verder geboden kan worden. Op de EU-begroting voor volgend jaar is 815 miljoen euro gereserveerd voor structurele hulp aan de Balkan. Daarvan is 350 miljoen voor Kosovo. De rest is beschikbaar voor projecten in Kroatië, Bosnië, Montenegro en - na het opheffen van de sancties - ook voor Servië. Frankrijk, fungerend voorzitter van de Europese Unie, streeft ernaar op de voor 24 november geplande topconferentie tussen de Unie en de Balkanlanden meer duidelijkheid te verschaffen over "een nieuwe strategie voor Joegoslavië".

Voorzitter Nicole Fontaine van het Europees Parlement drong er aan het begin van de topconferentie op aan dat de hulp aan Joegoslavië niet ten koste mag gaan van andere Balkanlanden.

NRC Webpagina's
14 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad