U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Val Milosevic

Nieuws

Achtergrond verzet

Hoofdrolspelers

Links

Ook overgangsregering

Akkoord in Servië over verkiezingen


BELGRADO, 14 OKT. De aanhangers van de nieuwe Joegoslavische president Kostunica en die van zijn voorganger Mi losevic hebben gisteren overeenstemming bereikt over ver vroegde parlementsverkiezingen in Servië op 24 december.

Dat meldde gisteren een van de naaste medewerkers van Kostunica, Vladan Batic, in Belgrado. Hij zei dat de twee kampen het ook eens zijn geworden over de vorming van een Servische overgangsregering, die de lopende zaken zal waarnemen tot de verkiezingen. Over de samenstelling van die overgangsregering is niets bekendgemaakt.

Het akkoord over de vervroegde verkiezingen is volgens waarnemers uiterst belangrijk. De huidige Servische regering bestaat uit aanhangers van Milosevic en het huidige parlement wordt door zijn aanhangers gedomineerd. Zolang dat parlement en die regering in functie zijn, kan Kostunica zijn gezag niet vestigen; integendeel: zijn beslissingen kunnen op elk niveau door de regering en het parlement worden getorpedeerd. De Servische regering heeft sinds het aantreden van Kostunica weinig nagelaten om hem het leven zo zuur mogelijk te maken. Zijn aanhangers zijn door de regering uitgemaakt voor 'criminelen'. Volgens Batic hebben de vertegenwoordigers van Kostunica's Democratische Oppositie van Servië (DOS) het kamp van Milosevic voorstellen gepresenteerd over machtsdeling (tot de verkiezingen) bij de vier belangrijkste ministeries van de Servische deelrepubliek, waaronder die van Binnenlandse Zaken (het ministerie dat de politie en de geheime dienst controleert).

Een hoge woordvoerder van de Servische Socialistische partij van Milosevic zei gisteren dat het partijbestuur een voorstel van de afdeling-Nis van de partij heeft afgewezen om partijvoorzitter Milosevic af te zetten wegens zijn verantwoordelijkheid voor de nederlaag bij de presidentsverkiezingen. Volgens de woordvoerder kan alleen het partijcongres van eind november over het lot van Milosevic beslissen. Het is volgens waarnemers niet verwonderlijk dat het partijbestuur het voorstel uit Nis heeft afgewezen; het is wèl opmerkelijk dat in het partijbestuur überhaupt is gediscussieerd over het lot van Milosevic. In Belgrado gaan geruchten als zou vice-partijvoorzitter Milan Milutinovic (tevens president van Servië en net als Milosevic verdachte op de lijst van oorlogsmisdadigers van het Haagse VN- tribunaal) een gooi willen doen naar het voorzitterschap van de partij. (Reuters)

NRC Webpagina's
14 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad