U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Val Milosevic

Nieuws

Achtergrond verzet

Hoofdrolspelers

Links

Lof voor Kostunica

Ook de VS heffen deel sancties op


BELGRADO, 13 OKT. Na de Europese Unie hebben gisteren ook de Verenigde Staten de sancties tegen Joegoslavië versoepeld; Belgrado en Washington gaan bovendien hun diplomatieke betrekkingen herstellen.

De nieuwe Joegoslavische president, Vojislav Kostunica, ontmoette gisteren de speciale Amerikaanse Balkan-gezant Jim O'Brien. In dat gesprek speelde de normalisatie van de betrekkingen tussen beide landen een grote rol. "Na deze ontmoeting hopen we dat we de kloof kunnen overbruggen en onze relaties kunnen normaliseren", aldus Kostunica na het gesprek. In Washington liet president Clinton zich uiterst lovend uit over de recente gebeurtenissen in Joegoslavië. "De overwinning van de vrijheid in Servië is een van de meest hoopvolle ontwikkelingen in Europa sinds de val van de Berlijnse Muur", zo zei hij. "Ze maakte een eind aan een dictatuur en ze kan een hele regio bevrijden van de knagende angst dat etnische verschillen weer kunnen worden uitgebuit om oorlogen te beginnen en grenzen te verschuiven." De Amerikaanse regering besloot gisteren een eind te maken aan het olie- embargo tegen Joegoslavië en aan het vliegverbod op Belgrado. De Europese Unie had die maatregel al eerder genomen. Volgens president Clinton zijn de maatregelen bedoeld om duidelijk te maken dat Washington "een sterke belangstelling" heeft voor de nieuwe president van Joegoslavië en hem wil steunen. De Amerikaanse regering heeft toegang van Joegoslavië tot internationale monetaire organisaties wel uitdrukkelijk afhankelijk gemaakt van een voortzetting van het democratiseringsproces. Het Internationaal Monetair Fonds maakte gisteren duidelijk dat Joegoslavië binnen enkele maanden weer lid kan worden, waarmee de weg vrijkomt voor fondsen voor een economische opleving van het zieltogende Joegoslavië en voor de herschikking van de buitenlandse schulden van het land.

Inmiddels zijn in Belgrado de contacten tussen de Democratische Oppositie van Servië, DOS, en de partijen die de afgetreden president Milosevic hebben gesteund en nog steeds steunen - de socialisten en de radicalen - hersteld. De socialisten en de radicalen verbraken enkele dagen geleden de contacten met de aanhang van president Kostunica uit protest tegen de verdrijving van talrijke fabrieksdirecteuren - aanhangers van de verslagen Milosevic - uit hun functies, doorgaans na actie door de eigen werknemers. Hoewel aan die ontwikkeling geen eind is gekomen, wordt volgens bronnen in Belgrado achter de schermen weer gepraat over de vorming van een Servische overgangsregering en over de parlementsverkiezingen die DOS op 17 december in Servië wil houden. Volgens een van de leiders van de DOS moet volgende week in Servië een overgangsregering worden gevormd. (Reuters, AP, AFP)

NRC Webpagina's
13 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad