U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Val Milosevic

Nieuws

Achtergrond verzet

Hoofdrolspelers

Links

'Massademonstraties'

Ultimatum aan aanhang Milosevic


BELGRADO, 12 OKT. De Democratische Oppositie in Servië (DOS) zal nieuwe massademonstraties organiseren als de aanhang van Slobodan Milosevic volhardt in de weigering mee te werken aan een vreedzame overdracht van de macht.

Dat dreigement uitte gisteren een van de DOS-leiders, Zoran Djindjic, naar aanleiding van hardnekkige pogingen van Milosevic' aanhang alsnog te redden wat er te redden valt. Djindjic gaf de aanhangers van Milosevic drie dagen de tijd om die pogingen te staken. Als ze dat niet doen, zei hij, "zal het volk met woede en met manifestaties reageren". Binnen drie dagen, zei Djindjic, moet er een akkoord zijn over de vorming van een Servische overgangsregering.

Het dreigement werd onder andere ingegeven door de houding van de zittende, uit aanhangers van Milosevic bestaande regering van Servië. Gisteren zei een hoge functionaris van Milosevic' socialistische partij dat de Servische premier Mirko Marjanovic de controle in handen heeft genomen over het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat de geheime politie controleert. De minister zelf stapte eind vorige week na Milosevic' aftreden op. Sindsdien hebben aanhangers van de DOS vergeefs geprobeerd de controle over de geheime politie in handen te krijgen.

Volgens Djindjic is duidelijk dat de huidige Servische regering geen controle uitoefent over 80 procent van het openbare leven. Het is echter dringend nodig dat de aanhang van Milosevic de zetels in de instituten opgeeft. De Servische regering weigert echter mee te werken met de nieuwe Joegoslavische president Vojislav Kostunica en met diens DOS. De regering bestempelde Kostunica's aanhang gisteren als "criminelen"; ze riep de politie op een eind te maken aan de verdrijving van Milosevic-gezinde directeuren van grote bedrijven, instituten en media. Ze liet ook weten zich niets te zullen aantrekken van de besluiten van "de zogenoemde crisiscomités" die door de aanhang van Kostunica als overgangsorganen zijn ingesteld.

Djindjic van zijn kant zei dat de Servische regering "chaos" wil creëren en "een dictatuur" wil vestigen. "Ze speelt met vuur. Ze moet begrijpen dat Milosevic tot het verleden behoort." Bij wijze van compromis stelde Djindjic de Servische regering voor vier cruciale ministeries - Binnenlandse Zaken, Justitie, Financiën en Media - gezamenlijk te leiden; zittende functionarissen zouden tot de verkiezingen, volgens Djindjic in december, niet worden ontslagen.

Kostunica en zijn aanhangers beheersen een deel van de politie. Om de omwenteling te voltooien moeten ze echter de controle over het parlement en de regering van Servië in handen krijgen. Ook hebben ze nog geen controle over het leger. Legerleiders waarschuwden gisteren Kostunica tegen de "negatieve consequenties" van een zuivering van aanhangers van Milosevic in de legertop. (Reuters, AP, AFP)

NRC Webpagina's
12 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad