U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Val Milosevic

Nieuws

Achtergrond verzet

Hoofdrolspelers

Links

Védrine in Belgrado

In december verkiezingen in Servië

Door onze correspondent RENÉE POSTMA
BELGRADO, 10 OKT. De Servische bevolking gaat op 17 de cember naar de stembus om een nieuw parlement en een nieuwe president te kiezen. Dit hebben de leiders van de verschillende fracties in het Servische parlement besloten.

Zij deden dit na een ontmoeting met Zoran Djindjic, een van de leiders van de Democratische Oppositie (DOS). De partijen die DOS vormen, zijn niet in het Servische parlement vertegenwoordigd omdat zij de laatste verkiezingen van 1997 hebben geboycot. Het feit dat Djindjic er toch in geslaagd is om de fractieleiders van het parlement tot nieuwe verkiezingen te bewegen is een belangrijke doorbraak voor de nieuwe leiders. Zij willen nu zo snel mogelijk een overgangsregering vormen van experts. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Védrine, is vanochtend in Belgrado gearriveerd voor overleg met de nieuwe president, Kostunica. Hij zal hem uitnodigen voor de EU-top vrijdag en zaterdag in het Franse Biarritz.

De omstreden minister van Binnenlandse Zaken, Vlajko Stojilkovic, is inmiddels afgetreden. De - stormachtige - zitting van het parlement van de Servische deelrepubliek werd voor het eerst in lange tijd bijgewoond door oppositieleider Vuk Draskovic die zich uit angst voor aanslagen tegen zijn leven bijna een jaar heeft schuilgehouden in de andere deelrepubliek, Montenegro. Draskovic werd voor het parlement uitgejouwd door betogende studenten toen hij riep: "Jongelui, ik ben terug." Ook de leider van de Servische radicalen Vojislav Seselj had het moeilijk voor het parlement. Zijn lijfwachten losten enkele schoten in de lucht om hem door de menigte te kunnen loodsen.

Kostunica heeft voor de Franse televisie onderstreept dat hij niet van plan is om concessies te doen aan de Kosovo-Albanezen of Montenegrijnen. Volgens hem is onafhankelijkheid van Kosovo simpelweg "onmogelijk" en kan Montenegro zich niet afscheiden omdat "de Joegoslavische grondwet dat niet toelaat". VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft zijn steun uitgesproken voor het nieuwe Joegoslavië. In een brief aan Kostunica schrijft hij: "Ik wil onderstrepen dat wij aan jullie kant staan en willen meehelpen om de problemen van jullie en die van de regio op te lossen zolang de principes van vrede, rechtvaardigheid en de rechten van de mens gewaarborgd zijn."

Het VN-lidmaatschap van Joegoslavië is sinds het begin van de jaren negentig opgeschort. De buurlanden Kroatië en Bosnië weigeren de huidige federatie te erkennen als opvolgerstaat van de oude Joegoslavische federatie. De Servische journalist Miroslav Filipovic wordt vrijgelaten. Het militair hooggerechtshof van Joegoslavië heeft het vonnis tegen hem vernietigd. Filipovic, beschuldigd van spionage, zat ruim drie maanden vast. Hij had voor het dagblad Danas en voor het Franse persbureau AFP bericht over wantoestanden binnen het Joegoslavische leger. Filipovic lijdt aan een hartkwaal en heeft zijn gevangenschap deels in het ziekenhuis doorgebracht.

NRC Webpagina's
10 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad