U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Val Milosevic

Nieuws

Achtergrond verzet

Hoofdrolspelers

Links

Dinar al verdubbeld in waarde

Door onze correspondent
BELGRADO, 9 OKT. Serviërs zien reikhalzend uit naar het einde van de economische sancties. De dinar is op de eerste dag van het presidentschap van Vojislav Kostunica bijna in waarde verdubbeld. Toch klinken er veel stemmen dat de omwenteling in Joegoslavië nog niet 'af' is. Het parlement van de Servische deelrepubliek komt vandaag in spoedzitting bijeen.

Gisteravond was er geen druppel benzine meer te krijgen in de Joegoslavische hoofdstad. De officiële pompen waren leeg en de zwarthandelaren waren door hun voorraden heen geraakt. Het wachten was op het openen van de internationale oliekraan.

Belgrado rekent erop dat de Europese Unie vandaag tenminste het olie- embargo en het embargo op civiele vluchten van de luchtvaartmaatschappij JAT zal opheffen.

Op de geldmarkt in Joegoslavië heerste zondag en vandaag grote onduidelijkheid. Officieel kost één dinar nog steeds zes Duitse mark. Zaterdag bereikte de straatwaarde een koers van veertig dinar op een Duitse mark, zondag viel de mark en koste hij nog maar even boven de twintig dinar in Belgrado, in Montenegro lag de koers nog boven de dertig dinar.

Het crisiscomité van de Democratische Oppositie (DOS) dat feitelijk regeert zolang er geen nieuwe federale regering is, werkt nauw samen met de centrale bank van Joegoslavië om financieel enigszins orde op zaken te stellen. Onder het regime van Slobodan Milosevic werd de munt eerder als politiek instrument gebruikt dan als economisch middel. DOS zegt de afgelopen dagen te hebben voorkomen dat medewerkers van Milosevic vijftig miljoen Duitse mark het land uit smokkelden. Economen binnen het crisiscomité hebben berekend dat Joegoslavië op korte termijn een half miljard Euro nodig heeft om de eerste nood te lenigen. Zij vragen om een speciale donorconferentie voor het democratische Joegoslavië.

NRC Webpagina's
9 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad