U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Val Milosevic

Nieuws

Achtergrond verzet

Hoofdrolspelers

Links

Nieuwe regering laat op zich wachten

Politieke situatie in Belgrado nog troebel

Door onze correspondent RENÉE POSTMA
BELGRADO, 9 OKT. Twee dagen na de formele overdracht van de macht in Belgrado is de politieke situatie nog steeds onduidelijk. Vojislav Kostunica legde zaterdagavond, in een geïmproviseerde zitting van het nieuwe federale parlement, de eed af als president van Joegoslavië. Maar uit de felle woordenwisselingen die aan de inauguratie vooraf gingen, werd duidelijk dat niet alle afgevaardigden zich zonder meer bij het nieuwe leiderschap neerlegden.

Met name de rechtsradicale Vojislav Seselj nam de gelegenheid te baat om zich te profileren.

Grote onduidelijkheid is er over de vorming van een nieuwe federale regering. De Democratische Oppositie (DOS) wil een regering van (economische) technocraten onder leiding van Miroljub Labus. DOS is voor de vorming van een regering echter afhankelijk van de Montenegrijnse socialisten (SNP) die alleen politici in de regering willen. Zij eisen dat hun man Predrag Bulatovic de nieuwe premier wordt.

Op het niveau van de Servische republiek is het politieke beeld eveneens allerminst helder. Het Servische parlement komt vandaag in spoedzitting bijeen om een standpunt te bepalen. De partijen die de Democratische Oppositie (DOS) vormen zijn in het Servische parlement in het geheel niet vertegenwoordigd. Zij boycotten de verkiezingen van drie jaar geleden. Het Servische parlement is de laatste machtsbasis van de oude regeringscoalitie van Slobodan Milosevic (SPS) en zijn vrouw Mira Markovic JUL. Andere spelers op dit niveau zijn de extreem rechtse radicalen van Seselj en de Servische Vernieuwingspartij (SPO) van Vuk Draskovic.

Kostunica kan pas echt democratische hervormingen doorvoeren als er een nieuw Servisch parlement komt en vooral ook een nieuwe regering. De Servische speciale politie (MUP), jarenlang een machtig instrument in handen van Milosevic, staat nog steeds onder leiding van Vlajko Stojilkovic. Net als de president van de Servische deelrepubliek Milan Milutinovic is hij in staat van beschuldiging gesteld door het Joegoslavië tribunaal in Den Haag.

Vuk Draskovic, de leider van de SPO, is na maanden van vrijwillige ballingschap in Montenegro zaterdagavond naar Belgrado teruggekeerd. In een interview met het dagblad Blic zette hij meteen de aanval in op de Democratische Oppositie (DOS) en op de 'maffiosi' van Milosevic, die de afgelopen dagen naar het democratische kamp zouden zijn overgelopen. Milosevic zelf is met zijn vrouw nog altijd in Servië en bereidt zich voor op een carrière als oppositieleider of mogelijk zelfs in een nieuwe federale regering. Zijn partij SPS eist het recht op om een nieuwe regering te mogen vormen. Minister van Buitenlandse Zaken Zivadin Jovanovic, tweede man in de SPS, ontving dit weekeinde de Noorse minister van Buitenlandse Zaken Jagland. In een restaurant in de stad lunchten de twee ministers met elkaar alsof er niets aan de hand was.

Marko Milosevic, zoon van de ex-president en bekendste playboy van Servïe is dit weekeinde met vrouw en kind naar Moskou vertrokken. Hij reisde op een vals paspoort onder de naam: Marko Jovanovic, en zou willen doorreizen naar China. China heeft hem vanmorgen teruggestuurd naar Moskou.

NRC Webpagina's
9 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad