U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Val Milosevic

Nieuws

Achtergrond verzet

Hoofdrolspelers

Links

Kok neemt afstand van uitlating Van Aartsen

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 7 OKT. Volgens premier Kok was het 'misschien beter geweest' als minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) deze week niet openlijk had gepleit voor een tweede ronde in de Joegoslavische presidentsverkiezingen. Dit wegens de werking van die uitspraken en de misverstanden die eruit zijn voortgekomen. Kok zei dat gisteren na afloop van het wekelijks kabinetsberaad.

De premier noemde Van Aartsen overigens een 'goede minister'. Van Aartsen had eerder deze week opzien gebaard, omdat de Europese Unie en de Joegoslavische oppositie zelf zich eerder tegen een tweede ronde had verklaard.

Kok betoonde zich inmiddels zeer verheugd met de jongste ontwikkelingen in Joegoslavië. De Nederlandse zaakgelastigde in Belgrado heeft zich gisteren meteen vervoegd bij Kostunica, de facto de nieuwe president van Joegoslavië, om te pleiten voor vrijlating van de vier Nederlanders die al maanden in de Joegoslavische hoofdstad vastzitten. Zij worden beschuldigd van het voornemen de vorige president, Slobodan Milosevic, te vermoorden of ontvoeren. Kostunica heeft, aldus Kok, gezegd de zaak te bekijken. Twee Britten die kort na de Nederlanders werden aangehouden in Montenegro zijn gisteren vrijgelaten, evenals een Canadese zakenman die in augustus was gearresteerd.

De Nederlandse premier zei er een tegenstander van te zijn het opheffen van de sancties tegen Servië en het herstel van de economische betrekkingen met dit land te koppelen aan de eventuele bereidheid van de nieuwe leiders in Belgrado Milosevic uit te leveren aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Het tribunaal zoekt hem wegens verdenking van oorlogsmisdaden. Kostunica liet kort na de machtsgreep in Belgrado andermaal weten, weinig te voelen voor zo'n uitlevering.

"Het recht moet zijn loop hebben", aldus Kok, maar de opheffing van de sancties is in zijn ogen een 'zelfstandig belang'.

NRC Webpagina's
7 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad