U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Val Milosevic

Nieuws

Achtergrond verzet

Hoofdrolspelers

Links

VS: Donkere wolk weg

Uitbreiding aanklacht Milosevic

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 7 OKT. De hoofdaanklaagster van het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag, Carla del Ponte, zal de Joegoslavische ex-president Slobodan Milosevic binnenkort ook aanklagen wegens volkerenmoord in Bosnië en Kroatië.

Del Ponte heeft dat gisteren gezegd in de Kosovaarse hoofdstad Pristina, waar ze is in het kader van het onderzoek naar oorlogsmisdaden van het Joegoslavische leger. Genocide is volgens de meeste volkensrechtsdeskundigen de zwaarste misdaad die er is. Tot nu toe vermeldt de aanklacht tegen Milosevic slechts misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in Kosovo. Del Ponte drong gisteren opnieuw aan op de uitlevering van Milosevic. "Ik gebruik deze gelegenheid om een boodschap te sturen aan meneer Kostunica. Ik ben op elk moment bereid Milosevic in Den Haag te ontvangen", zei ze. Kostunica heeft overigens altijd laten weten zijn voorganger niet te zullen uitleveren aan het Joegoslavië Tribunaal.

Ook de VS houden vast aan berechting van de Joegoslavische ex-president voor het Tribunaal. Washington looft nog steeds vijf miljoen dollar uit als beloning voor informatie die leidt tot de arrestatie van Milosevic. "Dat is onderdeel van ons beleid. Dat is niet veranderd", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken, ondanks het feit dat de VS de afgelopen dagen in hun verklaringen de nadruk hebben gelegd op het belang van stabiliteit in Joegoslavië onder een nieuw bewind.

De Amerikaanse president Clinton zei gisteravond dat met het aftreden van Milosevic "een zwarte wolk is verdwenen" boven de Balkan. "Het is niet alleen het einde van de dictatuur in Belgrado, maar het betekent in wezen ook het einde van de oorlog die Milosevic tien jaar geleden begon in het vroegere Joegoslavië."

Milosevic zei gisteren op de Joegoslavische televisie dat hij de verkiezingsoverwinning van Kostunica erkent, maar dat hij als politicus in de oppositie een belangrijke rol wil blijven spelen. Voor Washington is dat onaanvaardbaar, liet Clinton blijken. "Het zou een verschrikkelijke fout van hem zijn politiek actief te blijven in zijn land."

Clinton zei dat de VS en zijn bondgenoten nu samen moeten gaan werken om de sancties tegen Joegoslavië op te heffen en het land uit zijn isolement te halen. De Europese Unie overlegt maandag al over het opheffen van sancties. Ook zullen de ministers van Buitenlandse Zaken uit de vijftien lidstaten van de EU zich maandag in Luxemburg beraden over de vraag waar extra geld vandaan moet komen voor hulpverlening aan Joegoslavië. Bij de lopende onderhandelingen over de EU-begroting voor 2001 is slechts sprake van 40 miljoen euro hulp voor de Servische oppositie. De kans bestaat dat vooral op hulpprogramma's voor de landen rond de Middellandse Zee gekort gaat worden. Ook wil de EU overleggen met instellingen als de Wereldbank. Er wordt al gedacht over een speciale donorconferentie voor Joegoslavië. Zo'n conferentie werd dit voorjaar gehouden voor de wederopbouw van Bosnië-Herzegovina, Albanië, Kroatië, Kosovo en Macedonië.

NRC Webpagina's
7 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad