U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Val Milosevic

Nieuws

Achtergrond verzet

Hoofdrolspelers

Links

Oppositieleider Slobodan Milosevic


Waar is Milosevic? Dat vroegen velen in Belgrado zich af de ochtend na de val van zijn regime. Hij wierp zichzelf op als de nieuwe oppositieleider.

BELGRADO, 7 OKT. Het gerucht ging gisteren vroeg in de morgen. Slobodan Milosevic had het land niet verlaten. Kennelijk betekende het vertrek van drie Antonov vrachtvliegtuigen de avond tevoren van het vliegveld Batajnica even ten noorden van Belgrado de dramatische aftocht van de ex-president.

Hij was nog in de buurt van Batajnica, waar een zwaar beveiligde regeringsbunker ligt, meenden sommigen. Hij hield zich verborgen in een militaire kazerne in het zuiden van het land, wisten anderen zeker. Hij was in Karadjordjevo, het favoeriete jachtgebied van maarschalk Tito, 64 kilometer ten noorden van Belgrado, zeiden weer anderen. Of in Pozarevac, zijn geboortedorp waar hij een zwaar bewaakte villa heeft.

Pas in het begin van de middag werd duidelijk dat Milosevic gewoon in zijn villa in Belgrado was. Hij was niet het land uitgevlucht en hij was kennelijk niet bang voor een dramatisch einde la Ceausescu en zijn vrouw. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Igor Ivanov, liet tot verbazing van velen weten, aan het begin van de middag een lang onderhoud met de ex-president te hebben. Schimmige beelden van de ontmoeting, zonder tekst maar met veel handenschudden en vriendelijke glimlachen die de vermoeide blik van Milosevic niet konden verbergen, verschenen op de televisie. Ze wakkerden nieuwe geruchten aan. Was Milosevic eigenlijk wel van plan was de macht uit handen te geven.

De uitspraken die Ivanov na het bezoek deed, maakten niet onmiddellijk een einde aan de verwarring. Hij liet weten dat Milosevic, als leider van de grootste politieke partij in Joegoslavië, niet van plan was om de politiek te verlaten. Maar Ivanov zei ook dat Milosevic niet de bedoeling had om geweld te gebruiken om zijn positie te handhaven.

Rond dezelfde tijd had Borislav Milosevic, de Joegoslavische ambassadeur in Rusland, op een Russische tv-zender al laten weten niet te verwachten dat zijn broer het land zou verlaten. Maar wat wist de ambassadeur precies? Tijdens het interview kwam het bericht dat het Constitutionele Hof van Joegoslavië Kostunica alsnog had aangewezen als de winnaar van de verkiezingen en daarmee als de nieuwe president.

Borislav Milosevic was daardoor even uit het veld geslagen. "Er zijn procedures voor de overdracht van de macht", zei hij aarzelend. "Die moeten opgevolgd worden. Er staat een bepaalde periode voor zo'n overdracht, in Amerika is dat geloof ik twee maanden."

Twijfel over de overwinning van wat twee dagen geleden nog de oppositie heette, bleef bestaan. Geruchten gingen - en werden door die oppositie zelf aangewakkerd, dat Milosevic alsnog probeerde politie en leger in te zetten. Anderen zeiden dat op het vliegveld van Belgrado een Antonov klaarstond waarmee het goud van de Joegoslavische Bank het land zou worden uitgesmokkeld. Pas aan het begin van de avond kwam er duidelijkheid. De stafchef van het Joegoslavische leger, Nebojsa Pavkovic, feliciteerde Kostunica met zijn overwinning en constateerde dat "tijdens de turbulente gebeurtenissen van de laatste dagen, onze burgers hun politieke en nationale volwassenheid hebben getoond en een einde gemaakt aan weer een grote crisis". Pavkovic liet weten dat het leger "dat niet deelnam aan de politieke strijd" de wil van het volk accepteert.

Nog geen uur later volgde een korte toespraak van Milosevic op televisie, waarin hij Kostunica feliciteerde met zijn overwinning. Hij herhaalde wat hij eerder die dag ook tegen Ivanov had gezegd. Milosevic deed het voorkomen alsof de uitslag gewoon een democratische nederlaag was. Volgende keer beter. Als het aan hem ligt komt die volgende keer er ook. Na een rustperiode wil hij zich als oppositieleider blijven inzetten voor een welvarend Servië. (AP, AFP, Reuters)

NRC Webpagina's
7 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad