U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Val Milosevic

Nieuws

Achtergrond verzet

Hoofdrolspelers

Links

Felicitaties voor Kostunica

Milosevic erkent zijn nederlaag

Door onze correspondent RENÉE POSTMA
BOEDAPEST, 7 OKT. Oud-president Slobodan Milosevic heeft zijn verkiezingsnederlaag erkend. Hij verscheen gisteravond op de Joegoslavische televisie nadat hij Vojislav Kos tunica al in een persoonlijk onderhoud had gefeliciteerd met diens overwinning,.

Milosevic zei op de televisie dat hij politiek actief wil blijven en met zijn partij "een krachtige oppositie zal voeren". Ook de stafchef van het Joegoslavische leger, generaal Pavkovic, feliciteerde Kostunica met zijn verkiezingswinst en verzekerde hem dat het leger afzijdig zal blijven.

Eerder gisteren riep het constitutionele hof van Joegoslavië Kostunica alsnog uit tot winnaar van de presidentsverkiezingen. Dat was een dag na de feitelijke machtsovername door de oppositie. Donderdag, enkele uren voordat honderdduizenden boze kiezers naar Belgrado trokken, had het hof laten doorschemeren dat de verkiezingen van 24 september deels onrechtmatig waren geweest en in hun geheel moesten worden overgedaan. Met de bekrachtiging van Kostunica's overwinning in de eerste ronde komt de weg vrij voor een formele overdracht van de macht.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Igor Ivanov, was vrijdag in Belgrado om de machtsoverdracht te begeleiden. Hij sprak onder anderen met oud-president Milosevic zelf, die slechts indirect naar een overdracht van de macht verwees. Milosevic zei dat hij een politieke rol wil blijven spelen als voorzitter van zijn partij, de Socialistische Partij van Servië (SPS). Hij zou Ivanov verzekerd hebben geen geweld te zullen inzetten om aan de macht te blijven.

Ivanov heeft de ex-president gesproken in zijn villa in Belgrado. Eerder had Ivanov een ontmoeting met de nieuwe president, Kostunica. Hij feliciteerde hem namens de Russische regering met zijn overwinning. De nieuwe president reageerde betrekkelijk laconiek met de opmerking dat de Russen de crisis hadden kunnen voorkomen door eerder van zich te laten horen. Hij zei te hopen dat dit de laatste keer zou zijn dat Joegoslavië een beroep moest doen op het buitenland.

De feitelijke machtsoverdracht liet vrijdag nog op zich wachten. Het crisiscomité dat het land op dit moment provisorisch bestuurt, heeft moeite om het federale parlement bijeen te brengen. Het parlement in Belgrado is voor een quorum afhankelijk van de gedelegeerden van de Socialistische Volkspartij (SNP) uit Montenegro, die geen haast maken om naar de federale hoofdstad te komen. Als het federale parlement niet bijeenkomt kan Kostunica niet worden beëdigd als nieuwe president van Joegoslavië. De bijeenkomst van het federale parlement, en dus de inauguratie van Kostunica, zal mogelijk vandaag plaatsvinden.

NRC Webpagina's
7 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad