U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Val Milosevic

Nieuws

Achtergrond verzet

Hoofdrolspelers

Links

Rusland feliciteert nieuwe leider

Regime Milosevic valt na volksopstand

Door onze correspondent RENÉE POSTMA
BOEDAPEST, 6 OKT. Het regime van de Joegoslavische president Slobodan Milosevic is feitelijk gevallen. Vojislav Kostunica, de kandidaat van de democratische oppositie die bijna twee weken geleden Milosevic in de presidentsverkiezingen versloeg, wil zo snel mogelijk in het parlement de eed afleggen. De voormalige president heeft, voor zover bekend, het land nog niet verlaten.

De campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid tegen Milosevic veranderde gisteren in een ware volksopstand. Honderdduizenden betogers trokken naar het centrum van Belgrado en bestormden het federale parlementsgebouw en de staatstelevisiezender RTS en staken beide gebouwen in brand. De politie bood weinig weerstand. De hele nacht was Belgrado in de greep van een volksfeest. Vanochtend bood de Servische hoofdstad een desolate aanblik. De straten liggen vol met vuilnis en glasscherven. De staatsmedia die tot gisteren nog braaf de regeringspropaganda uitzonden zenden nu ‘echt nieuws' uit. De democratische oppositie heeft in de nachtelijke uren een crisiscomité gevormd en vergadert nog stop over hoe nu verder te gaan.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Igor Ivanov kwam vanochtend vroeg in Belgrado aan. Moskou heeft Kostunica inmiddels gefeliciteerd met zijn verkiezing. Ex-president Milosevic heeft zich sinds het begin van de omwenteling niet meer laten zien of horen. Volgens Zoran Djindjic, een van de leiders van de democratische oppositie DOS, houdt de voormalige leider zich schuil in een regeringsvilla in de buurt van de stad Bor, niet ver van de grens met Roenenië en Bulgarije.

Volgens Borislav Milosevic, de broer van de ex-president die ambassadeur is namens Joegoslavië in Moskou, zou Milosevic nog gewoon in Belgrado zijn. Hij zou de komende uren een ontmoeting hebben met de Russische minister van buitenlandse zaken Ivanov.

Het officiële persbureau Tanjug, dat gisteren ook de kant van de democratische oppositie koos, meldt dat Ivanov behalve Milosevic en Kostunica ook leiders van de orthodoxe kerk zal ontmoeten. Het is onduidelijk of Moskou van plan is om Milosevic asiel te verlenen.

Gisteravond laat stegen drie Antonov vrachtvliegtuigen op van het militaire vliegveld Batajnica, even buiten Belgrado. Hetgeen aanleiding gaf tot speculaties over een mogelijk vertrek van de familie Milosevic. De vliegtuigen vertrokken volgens ooggetuigen in zuidelijke richting.

De Servische politie, een van de steunpilaren van het Milosevic bewind, heeft zich gisteren massaal aan de kant van de demonstranten geschaard. Het leger heeft zich afzijdig gehouden. Gisteravond werden troepen bewegingen gemeld bij de berg Avala, even buiten Belgrado. Volgens bronnen binnen het leger hebben hoge militairen de hele nacht overleg gevoerd. Niet duidelijk is of de twee naaste medewerkers van Milosevic, chefstaf generaal Pavkovic en de federale minister van Defensie Ojdanic, ook bij waren. Vanochtend liet de legerleiding via het persbureau Tanjug bekend maken dat het leger zich afzijdig zal houden en alleen zal ingrijpen als militaire objecten in gevaar komen.

NRC Webpagina's
6 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad