U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Val Milosevic

Nieuws

Achtergrond verzet

Hoofdrolspelers

Links

EU: opheffing van sancties nabij

Westen steunt Kostunica voluit

Door onze redacteur ROBERT VAN DE ROER
ROTTERDAM, 6 OKT. Het Westen heeft Vojislav Kostunica omarmd als nieuwe leider van Joegoslavië en steun betuigd aan de volksopstand gisteren in Belgrado. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie buigen zich maandag over opheffing van de sancties.

Europa en de Verenigde Staten hebben gisteren en vandaag zonder reserves hun steun uitgesproken voor de volksopstand en Slobodan Milosevic opgeroepen vreedzaam af te treden na zijn verkiezingsnederlaag van 24 september. ,,Wij steunen democratie en de wil van het Servische volk'', zei de Amerikaanse president Clinton, die het bewind van Milosevic omschreef als een ,,keiharde dictatuur''. De Britse premier Blair richtte zich tot Milosevic: ,,Ga. Ga nu. Ga voordat meer levens verloren gaan en er meer verwoestingen zijn.''

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, V´edrine, zei dat hij als voorzitter van de EU telefonisch contact heeft gehad met Kostunica om hem te vertellen dat de EU vertrouwen heeft in zijn beweging. Hij prees het Servische volk ,,voor het op moedige wijze beslissen over de eigen toekomst''. Hij zei dat de EU bereid is de sancties tegen Belgrado op te heffen. Ook de VS zijn hiertoe bereid, zei Clinton gisteren. ,,Ik hoop dat wij Servië kunnen verwelkomen in de democratie, in Europa en in de internationale gemeenschap. Als het zover is, zijn wij bereid de sancties zo snel mogelijk op te heffen'', zei Clinton.

Rusland heeft nog geen volledige steun uitgesproken aan Kostunica. De Russische president Poetin ging gisteren niet verder dan te zeggen dat hij hoopt dat er een einde komt aan het isolement van Joegoslavië en dat het land zich democratisch ontwikkelt. Poetin heeft vandaag minister van Buitenlandse Zaken Ivanov voor bemiddeling naar Belgrado gestuurd, waar hij, naar verluidt, zal spreken met Milosevic en Kostunica. Doema-voorzitter Selezjnov keert zich tegen de ,,coup'' van Kostunica.

Nauw betrokken Westerse diplomaten erkennen dat Kostunica een relatief onbekende politicus is, maar dat hij nu volop Westerse steun verdient. Opheffing van de nog resterende economische en financiële sancties is de Serviërs vóór de verkiezingen beloofd als de oppositie zou winnen. Nu dit gebeurd is, en het volk gisteren ook op straat zijn keuze heeft bepaald, kan de EU maandag al overgaan tot opheffing van de sancties, menen EU-diplomaten. Zij erkennen dat Kostunica niet wil meewerken met het oorlogstribunaal in Den Haag en de aangeklaagde Milosevic niet wil uitleveren.

Kostunica deed het tribunaal gisteren op de Servische staatstelevisie nog af als een ,,Amerikaanse rechtbank''.

Volgens EU-diplomaten moet deze kwestie ,,niet bovenaan de agenda'' worden geplaatst. De nieuwe leider moet eerst de wederopbouw van het land en ,,de aansluiting bij de Europese familie en de internationale gemeenschap'' ter hand nemen. ,,We moeten nu optimistisch zijn'', zegt een Europese topdiplomaat.

NRC Webpagina's
6 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad