U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Midden-Oosten

Nieuws

Vredesonderhandelingen

Geschiedenis van het conflict

Medespelers

Documenten

Links

Verwachtingen voor top niet hoog

Mubarak: meer geweld dreigt

Door onze correspondent SALOMON BOUMAN
TEL AVIV, 16 OKT. De Egyptische president Hosni Mubarak heeft vanmiddag bij de opening van de internationale top in Sharm-el-Sheikh gewaarschuwd dat het geweld tussen Israël en de Palestijnen zich over de gehele regio kan uitbreiden.

In Sharm el-Sheikh onderhandelen de Israelische premier Barak en de Palestijnse leider Yasser Arafat over beëindiging van het geweld. De Amerikaanse president Clinton, de Jordaanse koning Abdallah, VN-secretaris-generaal Annan en EU-vertegenwoordiger Solana zullen samen met Mubarak hun gewicht in de schaal leggen om de crisis te bezweren. De verwachtingen zijn echter niet hoog. In Israël wordt verondersteld dat de top tot morgen zal uitlopen.

De hervatting van de contacten tussen Barak en Arafat in een internationaal forum heeft plaats tegen de achtergrond van een drastische vermindering van de vijandelijkheden in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever in de afgelopen dagen. Alle Palestijnse steden zijn echter door Israëlische tanks van elkaar en van de buitenwereld afgesneden.

Zowel Israëlische als Palestijnse onderhandelaars zeggen zeer lage verwachtingen te hebben van de top. Het Israëlische leger bereidt zich dan ook voor op voorzetting van de vijandelijkheden en heeft besloten alle nederzettingen in bezet gebied beter te beveiligen dan tot nu toe het geval is.

De krant Ha'aretz haalt vandaag diplomatieke kringen in Jeruzalem aan volgens welke Clinton niet alleen zal aansturen op een staakt-het-vuren, maar ook op een tijdschema voor hervatting van de onderhandelingen over een definitieve vredesregeling. Op regeringsniveau in Israël lijkt echter overeenstemming te heersen dat vrede met de Palestijnen voor lange tijd is uitgesloten. Barak heeft de afgelopen dagen gezegd dat er geen Palestijnse vredespartner meer is. Zijn woordvoerder zei vanmorgen in Sharm-el-Sheikh dat er op een andere Palestijnse leider dan Arafat moet worden gewacht om tot vrede te kunnen komen.

In de Israëlische media wordt Arafat, die nog geen drie weken geleden hartelijk door Barak in zijn woning werd ontvangen, nu omschreven als een onverantwoordelijke leider die door zijn koppigheid het Palestijnse volk naar een ramp leidt. Of Barak en Arafat elkaar in Sharm-el-Sheikh de hand zullen drukken kan bepalend zijn voor de sfeer rond de top.

Volgens radio Israël had wat Barak betreft zijn eerste onderhoud met president Mubarak een teleurstellend verloop. Mubarak verlangt van Israël onder andere terugtrekking van de Israëlische troepen in bezet gebied naar vroegere posities en beëindiging van de afsluiting van de Palestijnse gebieden. Barak zei tegen Mubarak dat stopzetting van schietpartijen door de Palestijnse politie en de gewapende Fatah-jeugd, arrestatie van vrijgelaten leden van Hamas en de Islamitische Jihad en een einde aan de anti-Israëlische ophitsing in alle Palestijnse media voorwaarden zijn voor verlichting van de druk op de Palestijnen. Intussen heeft het Palestijnse zelfbestuur een aantal vrijgelaten leden van Hamas opnieuw vastgezet. Een ander twistpunt tijdens de top is de samenstelling van een commissie van onderzoek naar de oorzaak van de onlusten.

NRC Webpagina's
16 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad