U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Midden-Oosten

Nieuws

Vredesonderhandelingen

Geschiedenis van het conflict

Medespelers

Documenten

Links

Barak: situatie heel ernstig

Palestijnen lynchen twee soldaten Israël

(Reuters, AP, AFP)
RAMALLAH/ JERUZALEM, 12 OKT. Twee Israëlische militairen zijn vandaag in de Palestijnse stad Ramallah door een menigte gelyncht. Nog twee worden vastgehouden in een Palestijns politiebureau, dat door een menigte Palestijnen is bestormd, aldus getuigen en Israëlische militaire bronnen.

Een van de overlevende militairen zou zwaar gewond zijn. Boven Ramallah hangen Israëlische helikopters. Winkels en scholen gingen meteen dicht en de straten zijn nu leeg, afgezien van patrouilles van de Palestijnse politie.

Premier Barak heeft gezegd dat de situatie ,,heel ernstig'' is. ,,Ik weet wat te doen'', aldus Barak. Hij pleegde vanmiddag spoedoverleg met de veiligheidsdiensten. Verwacht werd dat de regering tot een hard antwoord zal besluiten. In de Israëlische publieke opinie ligt de dood van militairen zeer gevoelig, en de emoties lopen hoog op. Volgens de Israëlische radio heeft premier Barak onmiddellijk opnieuw bij de rechtse Likudoppositie aangedrongen op de vorming van een regering van nationale eenheid.

De vier Israëlische militairen, die in burger in een civiele auto rondreden, namen kennelijk een verkeerde afslag en belandden per vergissing in Ramallah, een van de brandhaarden in de geweldsgolf van de afgelopen twee weken. Sommige Palestijnse bronnen spraken van infiltranten. De Palestijnse politie hield hen aan en bracht hen meteen over naar een naburig politiebureau. Volgens getuigen verspreidde het nieuws van de aanhouding van de militairen zich echter als een lopend vuurtje door de stad, en stroomden honderden jongeren naar het politiebureau. Palestijnse agenten probeerden de menigte op afstand te houden, maar zij drong het gebouw binnen en lynchte twee van de militairen. Zeker een van de lijken werd door de menigte door de straten van Ramallah geparadeerd, meldde een correspondent van de Palestijnse radio en tv.

De gebeurtenissen in Ramallah werden door de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, betreurd als ,,een weerzinwekkend incident dat de problemen die wij proberen op te lossen alleen maar compliceert''. Annan, die al enkele dagen in het Midden-Oosten is, had juist bewerkstelligd dat onder voorzitterschap van de directeur van de Amerikaanse CIA vandaag nog de trilaterale veiligheidscommissie van Israëliërs, Palestijnen en Amerikanen bijeen zou komen om te proberen een eind te maken aan het geweld. Maar onder de huidige omstandigheden was het onduidelijk of de bijeenkomst nog zou doorgaan. Tot de oprichting van de trilaterale commissie werd in oktober 1998 besloten tijdens vredesoverleg in Wye Plantation. De commissie is tot dusverre nooit op zo hoog niveau bijeengekomen.

Ook gisteren laaide her en der van tijd tot tijd geweld op. Israëlische troepen openden met machinegeweren vanaf tanks het vuur op het dorp Kufr Kalik op de Westelijke Jordaanoever, waar eerst stenengooiers en vervolgens schutters joodse kolonisten aanvielen die een eerder deze week vermoorde Amerikaanse rabbijn gingen begraven. Leden van een nieuwe, vanuit Nablus opererende militie, een afsplitsing van Yasser Arafats Fatah-beweging, was hierbij actief. Er vielen vier gewonden, aan elke zijde twee. In het dorp Howara bij de stad Nablus werd vanmorgen vroeg een moskee in brand gestoken. Volgens inwoners waren joodse kolonisten verantwoordelijk.

NRC Webpagina's
12 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad