NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Lockerbie

Nieuws

Het proces

De aanloop tot het proces

De ramp in tekst en beeld

Links

Uitspraak proces Lockerbie mogelijk al volgende week

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 9 JAN. Het proces in Kamp Zeist tegen twee Libische verdachten van de aanslag op een Amerikaans passagiersvliegtuig boven het Schotse Lockerbie in 1988 lijkt tot een onverwacht snel einde te komen. Vandaag en morgen houden aanklager en verdediger al hun slotpleidooien, nadat de verdediging een dag eerder liet weten geen getuigen meer te willen horen.

Misschien zal de Schotse rechtbank volgende week al uitspraak doen. De beslissing van de verdediging kwam als een verrassing. De afgelopen maand was het proces op verzoek van de advocaten van de verdachten geschorst om hun de kans te geven nieuw bewijsmateriaal te verzamelen. Daarbij ging het onder andere om een potentieel belangrijk document uit Syrië dat steun zou geven aan de stelling van de verdediging dat de Palestijnse splintergroepering PFLP-GC verantwoordelijk zou zijn voor de aanslag. De twee Libische verdachten, Abdelbaset Al-Megrahi en Lamen Khalifa Fhima, ontkennen iedere betrokkenheid. Gisteren maakte de Schotse hoofdaanklager Colin Boyd bekend dat de Syrische regering het document niet beschikbaar wil stellen. Boyd noemde deze beslissing "teleurstellend." Aanklager Alastair Campbell vroeg de Schotse rechters vanmorgen in zijn slotpleidooi gaten in de bewijslast tegen de verdachten te overzien. "Mathematische zekerheid is noodzakelijk noch haalbaar", aldus Campbell. Hij acht het niettemin bewezen dat de verdachten moord ten laste kan worden gelegd. De beschuldiging van samenzwering en schending van de Luchvaartveiligheidswet uit de oorspronkelijke telastelegging liet hij vallen.

In november had advocaat van Lamen Khalifa Fhima, Richard Keene betoogd dat de aanklager zo weinig bewijs naar voren had gebracht dat zijn cliënt meteen op vrije voeten moest worden gesteld. De rechtbank wees dit verzoek af. In het Lockerbie-proces, dat afgelopen mei begon, zijn tot nu toe 273 getuigen gehoord. Slechts drie van hen zijn gehoord op verzoek van de verdediging. De aanslag kostte aan 270 mensen het leven.

NRC Webpagina's
9 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad