NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

 JAAROVERZICHT
 BINNENLAND
 BUITENLAND
 KUNST
 SPORT
 ECONOMIE

Binnenland

JANUARI

1 Nederland wordt voor een half jaar voorzitter van de Europese Unie.

4 Ruim zestienduizend schaatsers nemen deel aan de vijftiende Elfstedentocht; 10.074 schaatsers halen tijdig de finish.

14 De Nederlandse regering reageert met grote verbazing op op de uitlating van een Franse monetaire bestuurder dat niet Nederland maar Frankrijk de eerste president van de Europese Centrale Bank mag leveren.

15 In Hoofddorp vermoordt een echtpaar zijn drie kinderen. In de weken erna vinden op verschillende plaatsen in Nederland nog vijf kinderen de dood door toedoen van een ouder.

FEBRUARI

4 In het Brabantse Venhorst wordt een geval van klassieke varkenspest geconstateerd, dat het begin zal vormen van een omvangrijke epidemie. Uiteindelijk raken ruim vierhonderd boerenbedrijven besmet.

6 Minister Van Aartsen (Landbouw) kondigt in verband met de varkenspest een vervoersverbod voor vee af voor het getroffen gebied.

7 Johan V., alias de Hakkelaar, krijgt zes jaar cel voor het leiden van een criminele organisatie die grote hoeveelheden hasj heeft gesmokkeld. Zijn advocaat gaat in hoger beroep.

12 Nederland kondigt op advies van de Europese Commissie een exportverbod voor levende varkens af. Een week later begint het ministerie van Landbouw op grote schaal varkens op te kopen en af te maken om verdere verspreiding van de varkenspest tegen te gaan.

MAART

4 Na een lang debat in de Tweede Kamer wijzigt VVD-leider Bolkestein zijn standpunt over uitbreiding van de NAVO van 'niet doen' naar 'onder voorwaarden wel doen'.

19 De tegenstanders van een nieuwe wijk in het IJmeer bij Amsterdam halen bij een lokaal referendum onvoldoende stemmen om een raadsbesluit over de bouw ongedaan te maken.

21 In het Gelderse Wilp wordt het eerste Nederlandse geval van de gekkekoeienziekte (BSE) geconstateerd. ,,Ik heb het meest beroerde bericht dat een minister van Landbouw kan brengen'', zo begint minister Van Aartsen zijn persconferentie. De ziekte blijkt zich echter niet uit te breiden.

22 D66-leider Van Mierlo zegt op een congres van zijn partij in Noordwijkerhout dat hij niet beschikbaar is als lijsttrekker voor de parlementsverkiezingen in 1998.

23 Bij een vechtpartij tussen enkele honderden Ajax- en Feyenoordsupporters aan de rand van Beverwijk wordt aanvoerder Carlo Picornie (35) van de Amsterdamse 'F-Side' gedood.

25 J. de Hoop Scheffer wordt de nieuwe leider van het CDA. Hiermee eindigt een maanden durende discussie over zijn voorganger Heerma.

26 Bij een brand in de Haagse Schilderswijk komen zes leden van een Turks gezin om het leven. Aanvankelijk wordt gedacht aan een racistische aanslag. De Turkse regering eist snelle opsporing van de daders en stuurt een delegatie naar Den Haag. Later blijkt de brand het gevolg van een uit de hand gelopen familieruzie.

29 Prof. mr. W.F. de Gaay Fortman (ARP), minister van Binnenlandse Zaken in het kabinet Den Uyl, overlijdt op 85-jarige leeftijd.

APRIL

15 Minister van Economische Zaken Wijers is niet welkom in China vanwege uitspraken over schending van de mensenrechten aldaar door Van Mierlo ten tijde van het Nederlandse voorzitterschap van de EU.

17 Dertig militairen van landmacht, marine en luchtmacht in Schaarsbergen en Oirschot worden ontslagen wegens vermeend drugsgebruik.

25 J. Stekelenburg (PvdA) wordt de nieuwe burgemeester van Tilburg en niet medekandidaat Y. van Rooy (CDA), Tweede-Kamerlid en oud-staatssecretaris.

27 De Surinaamse adviseur van staat en voormalig legerleider Desi Bouterse wordt officieel in staat van beschuldiging gesteld wegens cocaïnehandel. (Zie het Dossier Suriname.)

MEI

3 Het ministerie van Defensie wijst claims ouder dan dertig jaar van asbestslachtoffers af, ondanks onderzoeken die uitwijzen dat de incubatietijd van silicose (stoflongen) dertig tot veertig jaar kan zijn.

15 Studenten raken in Den Haag slaags met de ME tijdens een demonstratie tegen nieuwe plannen voor de OV-studentenkaart. Niemand raakt gewond.

20 Dierenartsen in Brabant beginnen met het doodspuiten van 500.000 biggetjes naar aanleiding van de varkenspest.

27 De Amerikaanse president Bill Clinton en zijn vrouw brengen een bezoek aan Nederland ter herdenking van vijftig jaar Marshallplan.

31 Minister Els Borst (Volksgezondheid) wordt de nieuwe lijsttrekker van D66. ,,Het gaat erom overeind te blijven tussen de mastodonten Kok en Bolkestein'', zegt haar voorganger Van Mierlo bij de presentatie. , ,,en Els kan volstaan met het optrekken van haar wenkbrauwen''.

JUNI

2 In een straal van tien kilometer rondom het Brabantse Venhorst wordt het fokken van varkens verboden. Enkele weken later wordt het verbod ook van kracht in het gebied rond Asten.

5 Over de geldigheid van bijna vierhonderd wetten en regels ontstaat onduidelijkheid als in een uitzending van Nova blijkt dat Nederland heeft verzuimd ze in Brussel aan te melden. Het is het begin van wat de 'Securitel-affaire' zal heten. Het kabinet begint een 'nationale hersteloperatie'.

5 De burgemeesters van de 22 Rijnmond-gemeenten zeggen het vertrouwen in de Rotterdamse korpschef Brinkman op. Brinkman legt zich niet bij het ontslag neer .

9 Een jonge vrouw doet aangifte van verkrachting tegen topvoetballer Patrick Kluivert en drie van zijn vrienden. Justitie ziet af van vervolging wegens onvoldoende bruikbaar bewijs, maar concludeert later dat te snel tot seponeren is besloten. In december stelt het hof een nader onderzoek in.

12 Brinkman wordt met onmiddellijke ingang door minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) met buitengewoon verlof gestuurd.

16 Europese top in Amsterdam. De onderhandelingen over een verdrag dat de EU moet voorbereiden op de uitbreiding met Oost-Europese landen verlopen moeizaam. Wel 'voortvarend' is het optreden van de Amsterdamse politie. Zij houdt 380 demonstranten aan op grond van artikel 140 van het wetboek van Strafrecht, dat deelname aan een criminele organisatie strafbaar stelt. Later maakt justitie bekend dat geen van de arrestanten wordt vervolgd wegens gebrek aan bewijs. Een commissie onder leiding van hoogleraar strafrecht Schalken concludeert dat een wettelijke basis voor de arrestaties ontbrak.

18 Om half vier 's morgens presenteert premier Kok het Verdrag van Amsterdam. Volgens critici hebben de Europese leiders de belangrijkste beslissingen voor zich uit geschoven.

23 Een stroomstoring legt het openbare leven in Midden-Nederland lam.

JULI

4 B.A. Lutken, korpschef in Tilburg, wordt voorgedragen als nieuwe korpschef in Rotterdam.

6 Een plotseling aangekondigde beperking van nachtvluchten op Schiphol, die al op 1 augustus zou moeten ingaan, leidt tot felle protesten van chartermaatschappijen.

8 Acht Nederlandse toeristen komen om bij een busongeluk in Egypte. Er ontstaat discussie over de wijze waarop sommige media de gewonden benaderen.

10 Minister Van Aartsen kondigt aan dat volgend jaar alle varkenshouders een kwart minder dieren mogen houden. De vleessector is woedend.

24 Justitie stelt een onderzoek in naar het Groningse verpleeghuis 't Blauwbörgje. De familie van een 62-jarige Alzheimerpatiënt heeft aangifte gedaan omdat de man geen vocht meer toegediend kreeg.

AUGUSTUS

6 Interpol heeft op verzoek van Nederland een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Surinaamse adviseur van staat Desi Bouterse. Suriname reageert furieus en trekt zijn ambassadeur uit Nederland terug. (Zie ook het Dossier Suriname.)

13 Het Nederlandse poldermodel krijgt een prijs van de Duitse Carl Bertelsmann-stichting.

21 NRC Handelsblad meldt dat minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) op 18 juli opzettelijk op het laatste moment heeft verhinderd dat de Surinaamse ex-legerleider Desi Bouterse in Brazilië zou worden gearresteerd. Na telefonisch overleg met Sorgdrager (Justitie), zag Van Mierlo van de arrestatie af omdat hij twijfelde aan ,,de bereidheid van Brazilië om Bouterse uit te leveren''. (Zie ook het Dossier Suriname.)

22 Minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) meldt de Tweede Kamer dat het kabinet akkoord gaat met een beperking van de nachtvluchten op Schiphol.

27 Tijdens een meerdaags Kamerdebat over het niet aanhouden van Bouterse loopt de spanning hoog op. Van Mierlo ,,kan niet leven'' met het oordeel van VVD-Kamerlid Weisglas dat zijn beslissing Bouterse niet aan te houden ,,niet voor herhaling vatbaar'' is. De VVD haalt (een beetje) bakzeil. (Zie ook het Dossier Suriname.)

SEPTEMBER

4 De Tweede Kamer beslist met 74 tegen 68 stemmen dat de Turkse kleermaker Gümüş het land moet verlaten. Een motie over zogenoemde 'witte illegalen', een regeling waaronder ook de dankzij actievoerders nationaal bekende Gümüş zou kunnen vallen, haalt het niet. Begin oktober verlaat Gümüş het land. (Zie Tegenspraak.)

6 Bij de Britse ambassade in Den Haag tekenen duizenden het condoleanceregister voor prinses Diana.

13 Meindert Tjoelker (30) wordt in Leeuwarden door vier mannen doodgeschopt. Aanleiding is zijn opmerking over hun vandalistische gedrag. Op de dag van de begrafenis wordt in heel Nederland een minuut stilte in acht genomen uit protest tegen 'zinloos geweld'. (Zie Tegenspraak.)

16 Op Prinsjesdag presenteert het Kabinet een 'droombegroting', waarbij meer banen, lagere lasten en een collectieve vooruitgang de boventoon voeren.

18 Bij een bevrijdingspoging in de penitentiaire inrichting de Geerhorst in Sittard stort een helikopter neer. De piloot, een Colombiaan, komt om.

22 In Amsterdam sterft een dakloze nadat hij door agenten hardhandig uit een politiebureau is gezet. Twee maanden eerder overleed een man nadat hij door de Dordtse politie was achtergelaten in een natuurgebied.

24 Een Amerikaans advocatenkantoor weet dertig miljoen dollar schadevergoeding voor 250 slachtoffers van de Bijlmerramp los te krijgen bij vliegtuigfabrikant Boeing.

29 Het CDA presenteert een kandidatenlijst waarop de helft van de 34 zittende Tweede Kamerleden is vervangen.

OKTOBER

2 De Europese ministers van Buitenlandse Zaken ondertekenen in het Paleis op de Dam het Verdrag van Amsterdam.

3 Schiphol mag van de ministers De Boer (Milieu) en Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) de geluidsnormen overschrijden.

6 De politie begint met de ontruiming van het actiekamp in het natuurgebied Ruigoord. Actievoerders richtten het kamp in juli op uit protest tegen de aanleg van de Afrikahaven.

17 Premier Kok strandt in de Egyptische woestijn met de regeringsjet Gulfstream IV. Het zoveelste pechgeval met het toestel is aanleiding voor hernieuwde discussie over de aankoop ervan.

20 De Nederlandse aanpak van de varkenspest stuit op zware kritiek in Brussel. Van Aartsen reageert furieus.

21 Maarten van Traa, Tweede Kamerlid voor de PvdA en oud-voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie opsporingsmethoden, overlijdt op 52-jarige leeftijd aan de gevolgen van een auto-ongeluk.

25 In Suriname worden dertien indianen aangehouden die een coup zouden voorbereiden. Later meldt het NOS-journaal dat het ging om een drugsruzie. (Zie ook het Dossier Suriname.)

25 Het dagblad Trouw publiceert de eerste nationale ranglijst van middelbare scholen.

30 Justitie besluit de uitzetting van Iraanse asielzoekers voorlopig op te schorten omdat niet duidelijk is hoe de situatie in dat land precies is.

NOVEMBER

4 De staatssecretarissen Schmitz en Patijn mogen van de Tweede Kamer aanblijven nadat zij hun excuses hebben aangeboden over het onjuist informeren van de Kamer over het 'monitoren' van naar hun land teruggekeerde Iraanse asielzoekers.

4 Nederland toont zich verrast over de Franse stap om Jean-Claude Trichet kandidaat te stellen voor het presidentschap van de toekomstige Europese Centrale Bank.

12 Het fokverbod voor varkens wordt opgeheven.

12 Oud-CDA-leider Heerma trekt zich om gezondheidsredenen terug als kandidaat voor het burgemeesterschap van Hilversum. De D66'er Ernst Bakker zal in zijn plaats burgemeester worden.

13 De Surinaamse president Wijdenbosch zegt een voorgenomen bezoek van minister Pronk (Ontwikkelingssamenwerking) af en eist een gesprek met premier Kok over de verslechterde betrekkingen tussen beide landen. (Zie ook het Dossier Suriname.)

21 Th. de Graaf volgt G. Wolffensperger op als fractieleider van D66 in de Tweede Kamer. Wolffensperger wordt voorzitter van het nieuwe NOS-bestuur.

28 Op diverse plaatsen langs de kust spoelen potvissen aan. De stervende dieren trekken veel bekijks.

28 Het kabinet besluit dat de luchtvaart in Nederland mag groeien, mits wordt voldaan aan strenge milieueisen. Verder onderzoek moet uitwijzen of die groei op Schiphol kan worden gerealiseerd of dat aanleg van een tweede luchthaven nodig is. Dit volgens critici onmogelijke compromis zet een voorlopige streep onder de discussie over luchtvaart.

29 Prins Maurits, oudste zoon van prinses Margriet, en Marilène van den Broek, jongste dochter van Europese Commissaris H. van den Broek verloven zich op Paleis Het Loo in Apeldoorn.

DECEMBER

3 Het weekblad De Groene Amsterdammer meldt de vondst van het archief van de Duitse 'roofbank' Lippman-Rosenthal in een leegstaand pand aan de Amsterdamse Herengracht. Het blijkt te zijn achtergebleven na een verhuizing van het ministerie van Financiën. Een week later onthult De Groene dat medewerkers van Financiën eind jaren zestig onderhands sieraden en kleinoden uit de joodse nalatenschappen hebben gekocht. Beide berichten leiden tot grote verontwaardiging in de joodse gemeenschap.

16 Ondanks druk uit eigen gelederen blokkeert de senaatsfractie van het CDA een initiatiefwetsvoorstel van Paul Rosenmöller (GroenLinks) voor het wettelijk recht op deeltijdarbeid.

16 Minister Borst (Volksgezondheid) zorgt voor een staatsrechtelijk novum door haar fractie (D66) op te roepen tegen een kabinetsplan voor sanering van de varkensstapel te stemmen.

Een dag later zegt ze in de Tweede Kamer dat zij ,,zich te veel had laten meeslepen door loyaliteit met mijn partijgenoten''.

18 Een speciaal daartoe overgevlogen Nederlandse legereenheid arresteert bij het Bosnische stadje Vitez twee van oorlogsmisdaden verdachte Bosnische Kroaten.

19 Om een crisis te voorkomen gaat de D66-fractie in de Tweede Kamer na veel tegenstand akkoord met het kabinetsvoorstel de varkensstapel in te krimpen met 20 in plaats van de eerder beoogde 25 procent.

19 Twee Nederlandse militairen raken lichtgewond bij een aanslag met een handgranaat op een basis van Nederlandse SFOR-troepen in Centraal-Bosnië.

20 Een KLM-helikopter stort neer in de Noordzee. Eén inzittende komt om, de zeven anderen worden gered.

NRC Webpagina's
2 januari 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JANUARI 1998