U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Cahier Internatio-Stork

Nieuws

Achtergrond

Bedrijfsprofiel

Links

Amerikanen kopen deel Stork-divisie

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 17 FEBR. Het Amerikaanse ingenieursbedrijf Jacobs Engineering Group heeft gisteren het grootste gedeelte van de verliesgevende ingenieursdivisie van Stork overgenomen voor 55 miljoen gulden.

Het gaat hier om de buitenlandse ingenieursbureaus in België, Duitsland, Thailand, Maleisië, Singapore en Indonesië. In Nederland gaat het om Stork Alpha Engineering, Stork IBN en de vestiging van Stork Engineers & Contractors in Meerssen. Bij de door de Amerikanen overgenomen afdelingen werken 1500 mensen.

De overige afdelingen draagt Stork op zijn vroegst in 2001 over, na een dit jaar uit te voeren en inmiddels in gang gezette reorganisatie. Dit zijn Stork Engineers & Contractors in Amsterdam, Rotterdam en Schiedam, waar 1100 mensen werken. De bureaus die nog in handen zijn van Stork vertegenwoordigen een omzet van 330 miljoen gulden. Voor de reorganisatie is een voorziening getroffen ten laste van 1999. De verliezen en reorganisatiekosten zijn volledig voor rekening van Stork.

De verkoop van de ingenieursafdeling was eerder vertraagd. Jacobs eiste dat Stork de Nederlandse afdelingen voor overname zou herstructureren. Vorig jaar februari moesten al tweehonderd banen worden geschrapt. Om hoeveel arbeidsplaatsen het dit keer gaat is nog niet bekend. Een woordvoerder van Stork: ,,We zijn nu eerst aan het kijken hoe we arbeidsplaatsen kunnen schrappen en de slagkracht van de organisatie overeind kunnen houden. Dat is een ingewikkeld proces.''

De voormalige ingenieursdivisie van Stork had in 1998 een omzet van 640 miljoen gulden, een tiende van de omzet van het Naardense bedrijf. Stork kwam half november vorig jaar met een winstwaarschuwing, onder meer omdat de ingenieursdivisie in de eerste helft van dit jaar een verlies behaalde van 17,6 miljoen gulden, twee maal zoveel als in dezelfde periode een jaar eerder. Het in 1994 door Stork overgenomen ingenieursbedrijf Comprimo bleek te klein voor de snel consoliderende ingenieursmarkt.

Het in Pasadena, Californië gevestigde Jacobs Engineering Group is met 17.000 werknemers en een omzet van 6,3 miljard gulden een van de grootste ingenieursbureau's ter wereld. Het is actief in Noord- en Zuid-Amerika, Groot-Brittannië, Ierland, India en Zuid-Europa.

NRC Webpagina's
17 februari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad