IDFA december 1995

Op deze pagina's vindt u informatie over het International Documentary Filmfestival. Zoals:
  • Een alfabetisch overzicht van alle films (0 t/m z)
  • Een overzicht van de films per dag, uur en plaats (do 7 t/m do 14)
  • Informatie over kaartjes, prijzen en sponsors (info t/m spons)
  • Zeven achtergrond artikelen die ook in de speciale bijlage bij NRC Handelsblad verschenen (idfa t/m ivens).
  • En tijdens het festival zullen we onder het kopje "Extra" nieuws brengen.
  • Ook IDFA zelf heeft informatie op het Web

De achtste editie van het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA), van 6 tot en met 14 december op verschillende lokaties rond het Leidseplein, presenteert tegen de 200 films en videoprogramma's. Het aantal titels is iets kleiner dan vorig jaar, maar de gemiddelde speelduur per film is langer. De oorzaak is vooral te vinden in het landenprogramma, dat dit jaar aan Frankrijk is gewijd, met speciale aandacht voor het werk van de eigenzinnige documentarist Chris Marker. De Franse documentaires zijn gemiddeld een stuk langer dan die uit het vorig jaar gepresenteerde Poolse retrospectief.

De hoofdmoot van IDFA is wederom het competitieprogramma. Een internationale jury, waarvan in ieder geval de Nederlandse winnaar van 1994 Jos de Putter deel uitmaakt, kent op de slotavond traditiegetrouw de Joris Ivens Award toe. In aansluiting op het competitieprogramma is er ook dit jaar weer een sectie Reflecting Images. Daarin zijn documentaires te vinden, die om uiteenlopende redenen niet in aanmerking kwamen voor het hoofdprogramma, maar die een aanvulling of commentaar vormen op de competitieselectie. Volgens festivaldirecteur Ally Derks is een opvallende trend in het recente internationale aanbod de grote hoeveelheid portretfilms, uiteenlopend van complete biografieën tot de intense filmische observatie van een enkele hoofdpersoon. Wellicht betekent deze ontwikkeling een verschuiving van politiek engagement naar meer aandacht voor individuele personages. Een nieuwe festivalsectie, getiteld `Silhouettes on screen' is uitsluitend gewijd aan filmportretten.

Nieuw is ook de aparte competitie voor documentaires op video. Een door de NPS ingestelde jury zal in deze categorie voor het eerst de Zilveren Wolf uitreiken, die mogelijk ook snelle uitzending van de winnende videoproduktie op Nederland 3 in het programma `Het uur van de wolf' met zich meebrengt. Twee van de films in IDFA 1995, de documentaire Fra hjertet til haanden/Heart and Soul over de Deense documentarist Jörgen Leth (van wie de film Haïti. Uden titel/Haiti. Without Title als wereldpremière het festival opent) en Terry Zwigoffs portret van de striptekenaar Crumb, zijn nog tijdens het festival op Nederland 3 te zien, respectievelijk op 6 en 10 december. Nieuw in het programma is ook de NRC Handelsbladdag op 9 december, waarin deze krant als hoofdsponsor van het festival haar lezers in staat stelt een door de filmredactie samengestelde selectie uit het festivalprogramma exclusief vooruit te bekijken. Een groot deel van die selectie wordt op zondag 10 december herhaald. Ook zijn er in het kader van IDFA de tien favoriete documentaires te bewonderen van de Amerikaanse regisseuse Barbara Kopple (Harlan County, U.S.A.), die op zondagavond 10 december haar keuze zal toelichten. Tevens bevat het programma een selectie uit de beste Nederlandse documentaires van dit jaar (`Highlight of the Lowlands') en de resultaten van een internationale documentaire workshop voor filmstudenten (`Visions'). Elke dag om 17.30u interviewt NRC-Handelsbladredacteur Raymond van den Boogaard onder het motto `Het gesprek van de dag' gasten van het festival.

De publieksbalie van IDFA, gevestigd in het festivalcentrum in De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, gaat op 4 december open. Telefonische reserveringen en informatie is vanaf 1 december mogelijk op telefoonnummer 020 6261939.

Slotavond
Op donderdag 14 december vindt in Paradiso de feestelijke slotavond van het achtste IDFA plaats. Na de uitreiking van de Joris Ivens Award barst een swingend slotfeest los met medewerking van De Broeders en Raise the Roof! Kaarten voor de feestelijke slotavond zijn verkrijgbaar vanaf donderdag 23 november bij de landelijke PTT-kantoren en vanaf maandag 4 december bij de publieksbalie.

0
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
v
w
z
extra
do 7
vr 8
za 9
zo 10
ma 11
di 12
wo 13
do 14
info
kassa
spons
idfa
plein
java
leth
crumb
frans
ivens
archief

Vormgeving MEDIAMATIC