U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Elektronisch zakendoen

Nieuws

Achtergrond

Internetwinkels

Detailhandelsconcern

Banken en verzekeraars

Industrie en zakelijke dienstverleners

Arbeidsbemiddelaars

Dossier Elektronisch uitgeven

Links






Reacties

'Newconomy verdoezelt rol ABN'

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 23 FEBR. De raad van commissarissen van Newconomy tracht de rol van ABN Amro bij de schorsing van bestuursvoorzitter Maurice de Hond in de doofpot te stoppen. Met die uitspraak van vanochtend doorbreekt De Hond de radiostilte waaraan de hoofdrolspelers in de kwestie zich hadden gecommitteerd.

Al weken leeft de vraag wie er eigenlijk verantwoordelijk is voor De Honds schorsing. Zelf zegt hij te kunnen bewijzen dat de commissarissen hebben aangegeven dat ABN Amro op zijn schorsing heeft aangedrongen. "Ik zal deze kwestie, deze cover up, niet laten rusten." Maar de commissarissen op hun beurt ontkennen dat er met ABN Amro contact is geweest. Een woordvoerder van Newconomy geeft geen commentaar. "Wij willen tot vijf maart in alle rust naar oplossingen zoeken."

Het lijkt er niet op dat dat gaat lukken nu het conflict tussen commissarissen en de bestuursvoorzitter weer dreigt op te laaien. Maurice de Hond zegt dat hij onlangs contact heeft gehad met ABN Amro over een leningsfaciliteit die het personeel in staat stelde aandelen te kopen bij de beursgang in april vorig jaar. Leningen van het fonds, ter grootte van 1,4 miljoen euro, moeten worden afgelost in september van dit jaar. Dat is een probleem omdat de waarde van de onderliggende aandelen is gedecimeerd. De Hond heeft zich voor de leningen garant gesteld.De Hond heeft vanmorgen bevestigd dat drie commissarissen van Newconomy via het fonds ongeveer honderdduizend euro geleend hebben om aandelen in het bedrijf te kopen. Ook voor deze lening heeft de geschorste bestuursvoorzitter zich garant gesteld. De commissarissen die zijn ingestapt zijn Hans Brouwer (voormalig AEX), Pieter van Hoogstraten (voormalig Datelnet) en Dimmes Doornhein (president-commissaris AND dat gisteren uitstel van betaling heeft aangevraagd). Arthur van Hoff, de vierde commissaris, heeft niet meegedaan.

"Ik heb voorgesteld dat de commissarissen hun geld elders lenen", aldus De Hond vanmorgen. "In de huidige omstandigheden is het vreemd dat ik voor hen garant sta. Maar er is nog niets gebeurd."

NRC Webpagina's
23 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad