U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Elektronisch zakendoen

Nieuws

Achtergrond

Internetwinkels

Detailhandelsconcern

Banken en verzekeraars

Industrie en zakelijke dienstverleners

Arbeidsbemiddelaars

Dossier Elektronisch uitgeven

Links






Reacties

Koers op laagterecord

Newconomy stoot drie belangen af

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 21 FEBR. De investeringsmaatschappij Newconomy verkoopt zijn aandelen in het veilingbedrijf QXLRicardo en Bitmagic alsmede een deel van zijn belang in het automatiseringsbedrijf Tie Holding.

Dat is vanmorgen bekendgemaakt. Met de verkoop van de drie belangen krijgt Newconomy ruim twee miljoen euro extra in kas om lopende uitgaven te financieren. Beleggers toonden zich vanmorgen niettemin weinig enthousiast. Het aandeel-Newconomy daalde met 7 procent naar 1,53 euro, de laagste koers ooit, maar krabbelde in de loop van de ochtend op tot 1,57 euro.

"Fantastische opbrengsten", zegt analist M. Fleskens van Metzler: "Dit is natuurlijk weer een teleurstelling van jewelste. Bitmagic is in mijn ogen een van de meest succesvolle bedrijven van Newconomy. Ik had in mijn waardering van het bedrijf toch wel een nulletje meer staan." Newconomy verkoopt zijn belang van 5,2 procent in Bitmagic terug aan het bedrijf zelf voor 106.000 euro. Als de waarde van het belang in de toekomst stijgt deelt Newconomy in de winst. Een lening van Newconomy aan Bitmagic die in aandelen kon worden omgezet is veranderd in een gewone lening.

Voor een toelichting op de huidige kaspositie verwijst Newconomy naar een persbericht op 11 januari waarin is aangegeven dat het bedrijf eind vorig jaar 6,5 miljoen euro in kas had, geld dat geheel afkomstig is van een lening van huisbankier ABN Amro. Het persbericht werd uitgegeven onder verantwoordelijkheid van de geschorste bestuursvoorzitter Maurice de Hond. De verwijzing naar de financiële informatie van 11 januari is opmerkelijk, omdat Newconomy in een persbericht van 5 februari een zwaar verlies bekendmaakte. Bij die gelegenheid werd de kwaliteit van eerdere financiële berichtgeving door het bedrijf in twijfel getrokken. Na de publicatie van dit persbericht zijn Newconomy en De Hond opnieuw in contact getreden. Volgens de woordvoerder wordt nu "in alle rust" gewerkt aan een plan en volgt op 5 maart nadere informatie. Of de geplande aandeelhoudersvergadering doorgaat is onzeker.

Newconomy heeft zijn belang in automatiseerder Tie teruggebracht van 7,1 naar 4,7 procent. Een woordvoerder schat de opbrengst op 2 miljoen euro. Dat betekent dat Newconomy het aandelenpakket slim en verspreid heeft verkocht, want de huidige waarde van het Tiebelang op de beurs is 1,35 miljoen euro. In veilingbedrijf QXLRicardo had Newconomy een belang van 0,07 procent. Dit belang verkreeg Newconomy als aandeelhouder van Veiling.com in mei 2000 bij de overname door QXL. Het verkoopverbod voor deze aandelen, die 50.000 euro opbrengen, is in december verlopen.

NRC Webpagina's
21 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad