U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Elektronisch zakendoen

Nieuws

Achtergrond

Internetwinkels

Detailhandelsconcern

Banken en verzekeraars

Industrie en zakelijke dienstverleners

Arbeidsbemiddelaars

Dossier Elektronisch uitgeven

Links






Reacties

GorillaPark rekent op nieuwe zak durfkapitaal


GorillaPark haalde vorig jaar 130 miljoen gulden op om te investeren in startende bedrijven. Ondanks de huidige scepsis van investeerders over de Nieuwe Economie, hoopt de incubator eind april op vers kapitaal.

Door onze redacteur REMMELT OTTEN

AMSTERDAM, 19 FEBR. GorillaPark haalde vorig jaar maar liefst 55 miljoen dollar (130 miljoen gulden) aan startkapitaal op bij gevestigde financiers als Goldman Sachs en ABN Amro. Maar sinds het ineenstorten van de internethype, zo zeggen concurrenten off the record, zit ook GorillaPark financieel klem.

"Onzin", zegt Jeroen Mol (36), de bestuursvoorzitter van GorillaPark, in een gesprek op het Amsterdamse kantoor. "We hebben nog 20 miljoen dollar op de bank staan, genoeg om het tot eind dit jaar vol te houden. We zijn bezig met een nieuwe financieringsronde. En dat gaat zeker lukken. Ik verwacht die in april af te ronden."

Ook de vergelijking met Newconomy, waar bestuursvoorzitter Maurice de Hond is geschorst, gaat volgens hem niet op. Newconomy besteedde als investeerder vele miljoenen per bedrijf, GorillaPark hooguit één miljoen euro. "Dat is het maximum wat wij per bedrijf kwijt kunnen raken als het niet lukt", zegt Mol.

GorillaPark is een incubator, legt hij uit, en staat helemaal aan het begin van de waardeketen. Het begeleidt mensen met ideeën die daar een bedrijf van willen maken. Ze krijgen een bescheiden startkapitaal, meestal een half miljoen euro. En ze krijgen vooral veel advies op het gebied van financieel management, marketing of technologie. Daarvoor heeft GorillaPark inmiddels zo'n honderd man in dienst, verdeeld over vijf kantoren in Europa. Die relatief grote en kostbare organisatie ondersteunt nu vijftien baby gorilla's'.

Voorlopig verdient GorillaPark niets. Dat moet over een jaar gebeuren. Pas dan zal GorillaPark zijn belangen te gelde kunnen maken als de baby's naar de beurs gaan of worden verkocht aan een grote multinational. "Het wordt een lopende band", voorspelt Mol.

Mol volgde zelf het starterspad met zijn softwarebedrijf Prolin. Hij was, vier jaar geleden, bezig met de voorbereiding van een beursgang aan de Nasdaq toen computergigant Hewlett-Packard bereid bleek een bod van 50 miljoen dollar uit te brengen. Daar hield hij zelf "enige tientallen miljoen guldens" aan over. Een deel investeerde hij in Tornado-Insider, een Europees netwerk met nieuwsbrieven, een tijdschrift en bijeenkomsten voor beginnende ondernemers. Een deel investeerde hij in GorillaPark.

Daar gebruikt hij zijn eigen ervaringen voor het advies aan de nieuwkomers en voor het standaardiseren van het proces. Zo was bijvoorbeeld de eerste rekening van Prolin bij advocatenkantoor Stibbe voor het begeleiden van een financieringsronde ruim 100.000 gulden. "In Silicon Valley in Californië komen dergelijke contracten standaard uit de computer rollen. Hier moest Stibbe het wiel uitvinden." Het opstellen van zijn eerste bedrijfsplan voor een venture capitalist duurde meer dan twee maanden. "Dat schrijf ik nu in een dag."

Op de Amsterdamse vestiging zit een tiental startende bedrijven bij elkaar in een kantoortuin. Nieuwkomers hoeven alleen maar hun draagbare computers aan te sluiten. "Het is alsof ik in de hemel terecht ben gekomen", zegt Jim Gabriel, de oprichter van Barbadosoft dat software ontwikkelt voor softwarebedrijven. "Ik heb nog geen product en geen omzet, maar ik kan voor de marketing wel alvast een beroep doen op een vrouw in San Francisco die vergelijkbare verkoopkanalen heeft opgezet voor Oracle. Als je dat in geld zou moeten vertalen, is dat advies van 10.000 dollar per dag." Zelf wil GorillaPark ook naar de beurs, zodra het klimaat dat toelaat. "We hebben het dieptepunt van de correctie achter de rug", zegt Mol. De geldstroom van investeerders is weer op gang gekomen, zo hoopt hij. Vorige week voorspelde hij nog dat één van zijn baby's deze week een geldinjectie van 7 miljoen dollar bekend zou maken. Vanmorgen bleek dat binnenkort.

"We gaan er vanuit dat de helft van onze investeringen geen succes wordt", zegt Mol. "Maar zelfs als er maar één van die zestien echt een succes wordt, heeft ons bedrijfsmodel bestaansrecht. De incubators worden een hele nieuwe bedrijfstak. Je ziet dat grote multinationals geen geld meer steken in eigen 'onderzoek en ontwikkeling' en dat vervangen door een stroom overnames van kleine, startende bedrijven."

NRC Webpagina's
19 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad