U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Elektronisch zakendoen

Nieuws

Achtergrond

Internetwinkels

Detailhandelsconcern

Banken en verzekeraars

Industrie en zakelijke dienstverleners

Arbeidsbemiddelaars

Dossier Elektronisch uitgeven

Links






Reacties

DE FIRMA


Joker

Stalen zenuwen, diepe zakken en een pokerface. Dat zijn de vereisten in het spel dat deze weken wordt gespeeld met Newconomy. Met de schorsing van oprichter Maurice de Hond hebben de commissarissen een situatie gecreëerd die geen van de spelers meer kan overzien.

Dat geldt ook voor henzelf. Terwijl de toezichthouders praten met een financier kan potentieel grootaandeelhouder Pieterman het achter hun rug op een akkoordje gooien met een andere geldschieter. Slechts één ding lijkt vast te staan, al voordat alle kaarten op tafel liggen: Maurice de Hond is de joker. Was hij immers niet de drijvende kracht achter de voortvarende expansie? Toch is de rol van De Hond als exclusieve kop van jut opmerkelijk. Het waren immers ook de commissarissen die de expansieplannen steeds hebben goedgekeurd.

Ook de gerenommeerde financiers van Newconomy ontspringen tot op heden handig de dans. Neem Nesbic, nota bene zelf een participatiemaatschappij, en een bedrijf dat aan de wieg van Newconomy stond. De Fortisdochter heeft met Recipeweb en Let'sbuyit al twee geruchtmakende (bijna) debâcles op zijn conto staan. Alle participaties van Newconomy leven nog, al is het soms ternauwernood. Nesbic heeft één cruciaal voordeel, een grote som geld achter de hand. Dat telt in het blufpoker. Zeker als je het spelletje nog niet helemaal in de vingers hebt.

Michiel van Nieuwstadt

Poker

Dat de nuchtere Groninger Pieterman aanschuift bij het spelletje blufpoker is natuurlijk meegenomen. Deze ondernemer, die internetaanbieder Wish voor veel geld en aandelen aan Newconomy heeft verkocht, lijkt de beste kaarten in handen te hebben. Omdat zijn belang in Newconomy veel minder waard is geworden moet hij - via een geheime afspraak - worden gecompenseerd met een fenomeen uit de oude economie: miljoenen harde munten. Dat geld is er niet. Pieterman kan ook in aandelen worden afgerekend, maar gezien de beurskoers van Newconomy kan dat aardig uit de hand lopen. Behalve een chronisch gebrek aan geld heeft de internetrage nog een gewoonte: oude spelregels gaan overboord. Aandeelhouders hadden tot voor kort maar één doel: zoveel mogelijk informatie krijgen om een goed beeld te krijgen van een bedrijf. De gemiddelde kapitaalverschaffer is allergisch voor geheime deals. Zeker wanneer die de fundamenten van een beursfonds onderuit halen.

Wat gebeurt er bij Newconomy? Pieterman geeft in een interview uitleg over zijn geheime deal en dan willen aandeelhouders hem straffen voor zijn openheid. De wereld op zijn kop. Newconomy sluit een claim op Pieterman niet uit. Zelf kwam hij met een opvallende reactie: "Ik geloof dat ik thuis nog wel ergens een machinegeweer heb liggen". Met blufpoker kan Pieterman inderdaad een eind komen: de voormalig slager en cafetariahouder heeft in een vorig leven gokspelletjes op schepen georganiseerd.

Erik van der Walle

NRC Webpagina's
2 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad