U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Elektronisch zakendoen

Nieuws

Achtergrond

Internetwinkels

Detailhandelsconcern

Banken en verzekeraars

Industrie en zakelijke dienstverleners

Arbeidsbemiddelaars

Dossier Elektronisch uitgeven

Links






Reacties

Napster deze zomer al niet meer gratis


DAVOS, 29 JAN. Voor Napster, het programma dat de gratis uitwisseling van muziekbestanden via internet mogelijk maakt, moet waarschijnlijk vanaf deze zomer worden betaald. De nieuwe eigenaar van de website, het Duitse mediaconcern Bertelsmann, wil vanaf juni of juli abonnementsgeld vragen voor het ophalen van muziekbestanden.

Dat heeft bestuursvoorzitter Thomas Middelhoff van Bertelsmann vandaag gezegd. De topman, die nog geen prijs wilde noemen, is een van de genodigden op het World Economic Forum in Davos. Met de nieuwe dienstverlening hoopt Bertelsmann dit jaar 100 miljoen abonnees te trekken, tegen de huidige 56 miljoen gebruikers van de nu nog gratis uitwisseldienst. Middelhoff zegt overtuigd te zijn geraakt van het betaalmodel na een enquête onder 20.000 gebruikers. Bertelsmann nam Napster in oktober vorig jaar over. Dat was toen een verrassende stap omdat het mediaconcern, dat al muziek uitgeeft via BMG, samen met andere muziekuitgevers procedures had aangespannen tegen Napster. Het Amerikaanse internetbedrijf werd in korte tijd populair op het wereldwijde web doordat het met ingenieuze software muziekbestanden van andere internetgebruikers opspoorde, die dan uitgewisseld en gekopieerd konden worden. De grote muziekconcerns beschuldigden Napster van broodroof.

Andere, met Napster vergelijkbare websites legden al veelal het loodje onder druk van de muziekbranche. Zo moest Scour.com in oktober 2000 uitstel van betaling aanvragen en werd uiteindelijk overgenomen. Later dit jaar voert de nieuwe eigenaar ook een betaaldienst in. De populaire muzieksite MP3.com trof schikkingen met de muziekuitgevers en vraagt nu ook geld aan zijn leden. Wie naar Gnutella.com surft, treft alleen de zin 'it's all okay' aan. De site is verder ontoegankelijk. (ANP)

NRC Webpagina's
29 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad