U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Elektronisch zakendoen

Nieuws

Achtergrond

Internetwinkels

Detailhandelsconcern

Banken en verzekeraars

Industrie en zakelijke dienstverleners

Arbeidsbemiddelaars

Dossier Elektronisch uitgeven

Links






Reacties

'De Hond ging richting ijsberg'


Nu topman De Hond op non-actief is gesteld koersen aandeelhouders van Newconomy af op een aanvaring. Is een grote uitverkoop het enige alternatief?

Door onze redacteur MICHIEL VAN NIEUWSTADT

AMSTERDAM, 23 JAN. Maurice de Hond heeft gisteravond de deur van Newconomy achter zich dichtgetrokken. Voorlopig voor het laatst. Maar hij gaat het gevecht aan. Aandeelhouder Dick Raman (vier à vijf procent) heeft hem gisteren nog gebeld. "Hij is heel erg op mijn hand", zegt De Hond. "Dat weet ik zeker. En ik ben ervan overtuigd dat andere investeerders er ook zo over denken. Ze hebben me nooit te kennen gegeven dat ik weg zou moeten. Zelfs niet in besmuikte termen."

Wordt het over enkele weken spannend op de buitengewone aandeelhoudersvergadering van Newconomy? Op grond van een eerste inventarisatie was vanmorgen nog niet in te schatten of De Hond dan definitief het veld zal moeten ruimen.

Wegener en Sonera, aandeelhouders met een belang van respectievelijk iets meer en iets minder dan vijf procent reageren verrast. Algemeen directeur Buurman van het telecombedrijf Sonera belt direct met Finland. "Voor hen kwam het ook als een volslagen verrassing", rapporteert hij even later. "Wij hebben niet gepleit voor het vertrek van De Hond. Wij zullen ons standpunt later bepalen. " De reactie van Wegener is vergelijkbaar. Participatiemaatschappij Nesbic is met een belang van 13 procent een geduchte tegenstander. De Fortisdochter onthield zich vanmorgen van commentaar, maar het is duidelijk dat zij geen heil meer ziet in de aanpak van De Hond. Cruciaal voor de oprichter van Newconomy is dat in elk geval de linies van de (voormalige) leden van de raad van bestuur gesloten blijven. Met medebestuurders Oscar Appeldoorn en Ruud Smeets controleert De Hond bijna een kwart van de aandelen. "Zij zullen me steunen", weet hij. In tegenstelling tot De Hond zijn Appeldoorn en Smeets uit vrije wil opgestapt. Zij waren vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar, net zo min als Aegon en Delta Lloyd (CGU), aandeelhouders die hun belang van dik vijf procent in Newconomy bij de beursgang voor ruim 10 euro hebben gekocht.

Precies een week geleden kreeg De Hond een brief overhandigd tijdens een vergadering met de raad van commissarissen. Het verzoek of hij vrijwillig terug wilde treden stond daarin zwart op wit. Het was een donderslag bij heldere hemel, zo hield De Hond vanmorgen vol. Hij vroeg om uitleg. Na enig aandringen beriep de raad van commissarissen zich op "contacten met de aandeelhouders". Die zouden van mening zijn dat het beter is voor "het profiel van Newconomy" als De Hond opstapt.

Volgens de oprichter heeft de te volgen strategie in de bijeenkomsten met de raad van commissarissen nooit ter discussie gestaan. Een grote aandeelhouder die anoniem wil blijven denkt daar geheel anders over: "De Titanic was regelrecht op weg naar de ijsberg. Maar de kapitein had niets in de gaten." De aandeelhouder oppert een alternatief voor de koers van Maurice de Hond: grote uitverkoop. "Het idee van een netwerk van internetbedrijven werkt niet meer", zegt hij. "Daar krijg je geen geld meer voor. Er moet in de kosten worden gesneden en als een bedrijf voor een goede prijs verkocht kan worden dan moet je dat doen."

In een eerste reactie leken beleggers er vanmorgen niet direct van overtuigd dat Newconomy beter af is zonder De Hond. Het aandeel Newconomy verloor ruim vijf procent.

Geen van de commissarissen vertegenwoordigt aandeelhouders en De Hond vindt dat zij het laatste woord moeten hebben. "Waarom hebben ze me geschorst?", vraagt hij zich af. "Ze hadden beter de aandeelhoudersvergadering kunnen afwachten. Ik heb de commissarissen zelfs nog aangeboden om mijn opvolger wegwijs te maken in het bedrijf. Die man weet niets van internet."

NRC Webpagina's
23 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad