U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Elektronisch zakendoen

Nieuws

Achtergrond

Internetwinkels

Detailhandelsconcern

Banken en verzekeraars

Industrie en zakelijke dienstverleners

Arbeidsbemiddelaars

Dossier Elektronisch uitgeven

Links






Reacties

Week bedenktijd na aanschaf via internet

Consumenten die via internet, een postorderbedrijf of telefonische verkoop een product aanschaffen, hebben voortaan wettelijk het recht op minimaal zeven werkdagen bedenktijd. Als goederen niet aan de verwachtingen voldoen, kunnen ze retour naar de leverancier. Dat staat in een nieuwe wet over overeenkomsten op afstand, die 1 februari in werking treedt. Bedrijven moeten hun naam en adres duidelijk melden, en hun klanten informeren over hun rechten en plichten. Als een leverancier daar niet aan voldoet, krijgt een koper zelfs drie maanden de tijd om spullen terug te sturen. Dit geldt vanaf het moment dat de consument de koopwaar in bezit heeft. Het wetsvoorstel regelt verder dat leveranciers die ongevraagd opbellen om iets te verkopen, aan het begin van elk gesprek hun naam moeten geven en het commerciële karakter van hun telefoontje moeten melden. De wet is het gevolg van Europese richtlijnen uit 1997. Doordat de regels juridisch en beleidsmatig ingewikkeld in elkaar steken, heeft het ruim drie jaar geduurd voordat ze in Nederland worden ingevoerd. (ANP)

Krachtenbundeling haven Rotterdam

Twee belangenorganisaties van Rotterdamse haven- en industriele bedrijven gaan samen verder onder de naam Deltalinqs. Deze naam werd gisteravond onthuld door voorzitter Klaas Westdijk van de federatie van de SVZ Havenondernemersvereniging Rotterdam en de Stichting Europoort/Botlekbelangen, de organisatie van de petro-chemische industrie in Rotterdam. "Geef Rotterdam de ruimte om Nederland te laten groeien", betoogde Westdijk, ex-topman van Pakhoed (dat is opgegaan in Vopak), op een bijeenkomst met o.a. minister Jorritsma van Economische Zaken. Snelle aanleg van de tweede Maasvlakte en een nieuwe tunnel in het westelijk havengebied van Rotterdam staat bovenaan de verlanglijst van Deltalinqs, aldus Westdijk. Hij sprak zich uit voor verzelfstandiging van het Rotterdamse Gemeentelijke Havenbedrijf in de vorm van een overheids-nv. (Redactie Economie)

Meer tijd voor werving allochtonen

Het lijkt niet haalbaar om binnen een jaar 20.000 allochtonen in het midden- en kleinbedrijf aan werk te helpen. Het gezamenlijke project van het ministerie van Sociale Zaken, MKB Nederland en Arbeidsvoorziening moest aanvankelijk in mei 2001 worden afgerond, maar is nu verlengd tot september. Het plan kampte met aanloopproblemen, verklaarde minister Vermeend van Sociale Zaken gisteren het uitstel, na afloop van een congres over digitaal werken. " Pas in september kwam de stroom vacatures op gang. Het blijft dus een jaar." Van een mislukking wil hij niet spreken: "Je moet zoiets de tijd geven". Er zijn tot dusver 20.000 vacatures aangemeld, waarvan er ruim achtduizend zijn gevuld. (ANP)

Noord-Holland mikt op 'aardgaswagens'

Acht organisaties in Noord-Holland gaan een deel van hun wagenpark vervangen door voertuigen die op aardgas rijden. In totaal gaat het om 180 wagens. De organisaties ondertekenden vandaag in het stadhuis van Haarlem een samenwerkingsovereenkomst. Het is voor het eerst in Nederland dat er op dergelijke schaal wordt overgeschakeld op aardgas. Het project GAIA (= Gas als ideale aandrijving) is een initiatief van de gemeente Haarlem. Verder doen de provincie Noord-Holland, de luchthaven Schiphol, de gemeente Amstelveen, een vuilverwerkingsbedrijf en enkele nutsbedrijven mee. Volgens de deelnemers aan het project is aardgas als brandstof veel schoner, stiller en uiteindelijk goedkoper. Het project krijgt onder meer een subsidie van de Novem, de Nederlandse Onderneming Voor Energie en Milieu. (ANP)

NRC Webpagina's
18 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad