U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Elektronisch zakendoen

Nieuws

Achtergrond

Internetwinkels

Detailhandelsconcern

Banken en verzekeraars

Industrie en zakelijke dienstverleners

Arbeidsbemiddelaars

Dossier Elektronisch uitgeven

Links






Reacties

Fiat voor fusie Time Warner en AOL

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 12 JAN. De fusie tussen mediaconcern Time Warner en internetbedrijf America Online is een feit. Gisteren werd de laatste hindernis weggenomen toen de Federale Communicatiecommissie (FCC) in de Verenigde Staten haar goedkeuring aan de fusie hechtte, precies één jaar en één dag nadat beide bedrijven hun fusie van 106 miljard dollar bekendmaakten.

Toch verliep gisteren nog niet alles vlekkeloos voor AOL Time Warner. De commissie eist dat andere internetbedrijven toegang krijgen tot het kabelnetwerk van Time Warner. Met andere woorden: AOL Time Warner mag dit kabelnetwerk, het op een na grootste in de VS, niet exclusief voor zijn eigen internetdiensten gebruiken - volgens sommige analisten de belangrijkste reden waarom AOL met Time Warner in zee wilde gaan.

In de VS is maandenlang tegen deze exclusiviteit te hoop gelopen, en met succes, zo bleek gisteren uit de eis van de Federale Communicatiecommissie. Ook in de commissie zelf is stevig gediscussieerd over dit punt, want twee van de vijf leden, beiden Republikeinen, stemden tegen. Dat was ook zo toen werd gestemd om het SMS- berichtensysteem van AOL beperkingen op te leggen als daarbij gebruik wordt gemaakt van het kabelnetwerk van Time Warner. Opnieuw stonden de twee Republikeinen tegenover de drie Democraten, die wonnen.

Volgens voorzitter William Kennard van de FCC zijn beide besluiten door de commissie genomen om de open concurrentie die inherent is aan internet te beschermen en daarmee de consument. Op die manier wordt volgens hem voorkomen dat deze bescherming met allerlei specifieke regels moet worden afgedwongen. In december had de Federale Handelscommissie van het nieuwe concern ook al open concurrentie op het kabelnetwerk geëist.

Beleggers reageerden tevreden. In New York steeg het aandeel van AOL met 2,34 tot 47,23 dollar en dat van Time Warner met 4,19 dollar tot 71,19 dollar. Het concern, dat in zijn soort veruit het grootste ter wereld wordt, zal zijn hoofdkantoor in New York krijgen en als beursfonds AOL gaan heten. Met dat laatste wordt onderstreept dat de fusie in feite een overname van Time Warner door AOL is, de eerste mega-overname ook van een bedrijf uit de oude door een bedrijf uit de nieuwe economie.

NRC Webpagina's
12 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad