U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Elektronisch zakendoen

Nieuws

Achtergrond

Internetwinkels

Detailhandelsconcern

Banken en verzekeraars

Industrie en zakelijke dienstverleners

Arbeidsbemiddelaars

Dossier Elektronisch uitgeven

Links






Reacties

Yahoo! en Motorola pessimistisch

Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG
NEW YORK, 11 JAN. Internetgigant Yahoo! heeft in het vierde kwartaal financieel naar verwachting gepresteerd, maar ziet 2001 somber in. Technologiebedrijf Motorola heeft goede cijfers, maar verwacht ook last te zullen hebben van de scherpe daling in de economische groei.

De twee bedrijven maakten hun cijfers gisteren bekend na het sluiten van de beurs. Voor Yahoo! had dat tot gevolg dat de koers in de nahandel met 16 procent daalde tot het laagste niveau in twaalf maanden. Motorola won iets, omdat het de verwachtingen al diverse malen had getemperd.

Mediabedrijf Yahoo! verwacht dat de omzet in 2001 tot onder zelfs de meest behoudende schattingen zal uitkomen. Het bedrijf zei dat de inkomsten uit advertenties had geleden onder de verslapping van de economische groei. "Er is geen twijfel mogelijk dat een duidelijk problematischer markt effect heeft op Yahoo!", zei financieel topmanager Sue Decker in een toelichting op de resultaten. Zij prees even later het 'economisch darwinisme', dat volgens Decker in Yahoo!'s voordeel zal werken als inderdaad de zwakkere bedrijven de komende tijd verdwijnen. Yahoo! mikt op uitbreiding van marktaandeel en nieuwe inkomstenbronnen. Het bedrijf boekte een nettowinst van 80,2 miljoen dollar in vergelijking met 55,2 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 53 procent van 203,1 naar 310,9 miljoen dollar. Yahoo! verwacht een omzet in 2001 van 1,2 tot 1,3 miljard dollar, terwijl tot nu toe werd gerekend op 1,4 miljard. Uit de lage verwachtingen die Yahoo! heeft voor het eerste kwartaal blijkt dat het bedrijf een opleving van de economie verwacht in het tweede halfjaar van 2001. Yahoo! maakte vorige week bekend dat het een bescheiden vergoeding gaat vragen aan particulieren die de veilingsite willen gebruiken. Na het bekendworden van de cijfers zei Decker ook dat Yahoo! kijkt naar andere bronnen van inkomsten en die mogelijkheden wil opvoeren. "Yahoo! gaat echt kijken of zijn zakelijk model nog wel hout snijdt", aldus internetanalist Holly Becker van Lehman Brothers. Tot nu toe haalt het bedrijf zijn omzet vooral uit advertenties. Het aantal adverteerders was in het vierde kwartaal overigens toegenomen van 3.450 naar 3.700, maar de frequentie van hun advertenties was afgenomen. Motorola, na Nokia 's werelds tweede producent van mobieltjes, maakte bekend dat het aantal orders voor mobieltjes 20 procent lager lag dan in 2000 en het aantal orders voor halfgeleiders nam af met 19 procent. Motorola boekte een omzet van 10,1 miljard dollar, 11 procent hoger dan een jaar eerder in het vierde kwartaal. De winst bedroeg in het meest recente kwartaal 335 miljoen dollar, in vergelijking met 564 miljoen een jaar eerder. Motorola had analisten vorige maand gewaarschuwd voor een daling van 40 procent van de nettowinst. Volgens Motorola heeft het bedrijf nog weinig zicht op de mogelijke resultaten over 2001.

NRC Webpagina's
11 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad