U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Elektronisch zakendoen

Nieuws

Achtergrond

Internetwinkels

Detailhandelsconcern

Banken en verzekeraars

Industrie en zakelijke dienstverleners

Arbeidsbemiddelaars

Dossier Elektronisch uitgeven

Links






Reacties

Amazon doet het beter dan verwacht

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 25 OKT. Het Amerikaanse Amazon, de grootste internetwinkel ter wereld, heeft gisteren veel betere kwartaalcijfers bekendgemaakt dan was verwacht door analisten.

Het operationeel verlies bleef in het derde kwartaal beperkt tot 68 miljoen dollar (180 miljoen gulden) tegenover een verlies van 79 miljoen in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De omzet nam met 79 procent toe tot 638 miljoen dollar (1,7 miljard gulden).

De resultaten van Amazon, dat is begonnen als boekwinkel maar inmiddels een soort warenhuis is met ook tuinartikelen en elektronica, worden beschouwd als een belangrijke graadmeter voor het succes van internetbedrijven. Beleggers reageerden gisteren enthousiast op de cijfers. In de avondhandel steeg de koers met 12 procent tot boven de 33 dollar. Dat is overigens nog ver verwijderd van de hoogste koers van bijna 120 dollar eind vorig jaar.

"We moeten nog een hoop doen om onze winstgevendheid te verbeteren", zei financieel bestuurder Warren Jenson van Amazon gisteren tegen analisten. "Maar dit kwartaal was een mooie richtingaanwijzer. We verwachten in het komende vakantieseizoen (met de belangrijke kerstaankopen) onze marges te kunnen verbeteren." Topman Jeff Bezos verdedigde gisteren zijn strategie om zoveel mogelijk verschillende artikelen aan te bieden naast de 'kern' van boeken, muziek en video. De nieuwe categorieën brengen op jaarbasis nu al een omzet van 600 miljoen dollar binnen, zei Bezos. "Dat is te veel om nog te kunnen zeggen dat ons model niet werkt." De gemiddelde omzet per actieve klant steeg van 108 tot 130 dollar.

NRC Webpagina's
25 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad