U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Elektronisch zakendoen

Nieuws

Achtergrond

Internetwinkels

Detailhandelsconcern

Banken en verzekeraars

Industrie en zakelijke dienstverleners

Arbeidsbemiddelaars

Dossier Elektronisch uitgeven

Links






Reacties

Winst Yahoo krijgt kille ontvangst

Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG
NEW YORK, 11 OKT. Yahoo maakte gisteren beter dan verwachte kwartaalcijfers bekend maar kampt met een daling van het aantal adverteerders. Het derde kwartaal van het internetbedrijf liet een stijging van omzet en winst zien.

Dit heeft Yahoo gisteren na sluiting van de beurs bekendgemaakt. In de nahandel daalde het aandeel uiteindelijk met 8 procent. De resultaten werden gisteren overschaduwd door de derde winstwaarschuwing dit jaar van het telecombedrijf Lucent. Naar de cijfers van Yahoo werd uitgekeken omdat het bedrijf als representatief wordt beschouwd voor de internetsector. Het bedrijf krijgt een groot deel van zijn inkomsten uit advertenties en de vraag is of die markt nog wel gezond is. De omzet tussen juli en oktober was 295 miljoen dollar en de nettowinst 81 miljoen, eenmalige uitgaven niet meegerekend. Dat was aanzienlijk beter dan de respectievelijk 156 miljoen en 38 miljoen dollar van vorig jaar.

Opvallend is de daling van het aantal adverteerders van 3675 over het tweede kwartaal naar 3450 over de afgelopen drie maanden. Kennelijk gaat Yahoo gebukt onder de sfeer van onzekerheid die de internetsector sinds dit voorjaar bevangt. Zoals bekend zijn het vooral startende dotcoms die kwistig advertenties plaatsen en reclamezendtijd kopen. Pas op de plaats op die markt raakt ook Yahoo. In een toelichting zei het bedrijf dat de adverteerders voor Yahoo een gezonde bron van inkomsten zijn. De inkomsten uit advertenties van pure internetbedrijfjes daalde van 47 naar 40 procent, wat als gunstig wordt gezien omdat het een onzekere markt is.

In een commentaar op de cijfers was topman Jeff Mallett zeer voorzichtig. Hij erkent dat de onzekerheid over de gezonde groei van de internetsector nog niet voorbij is. Op de vraag of Yahoo binnenkort weer een groei van meer dan tien procent kan tonen, antwoordde Mallett met 'geen commentaar'. De cijfers van Yahoo werden gisteren ook overschaduwd door sombere vooruitzichten van analisten voor de chipsector. Aan de kwartaalcijfers van Motorola was dat nog niet te merken, want het chip- en telecombedrijf boekte over het derde kwartaal een nettowinst van 598 miljoen dollar, tegen 361 miljoen een jaar eerder.

NRC Webpagina's
11 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad