U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Elektronisch zakendoen

Nieuws

Achtergrond

Internetwinkels

Detailhandelsconcern

Banken en verzekeraars

Industrie en zakelijke dienstverleners

Arbeidsbemiddelaars

Dossier Elektronisch uitgeven

Links






Reacties

Door bezwaren Brussel

Warner en EMI blazen hun fusie af

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 5 OKT. De Britse muziekuitgever EMI en het Amerikaanse mediaconcern Time Warner hebben een eind gemaakt aan hun fusiebesprekingen. De Europese kartelautoriteiten hadden grote bedenkingen bij de plannen.

In januari kondigden EMI en Time Warner hun fusie aan. De combinatie zou de grootste muziekuitgever ter wereld opleveren met een jaaromzet van 8,3 miljard dollar (21 miljard gulden). De twee muziekbedrijven blijven wel met elkaar in gesprek over samenwerking.

De Europese Commissie begon in juni met een onderzoek naar de fusie. Gevreesd werd dat de nieuwe muziekgigant een te groot deel van de markt voor cd's en muziek via het internet in handen zou krijgen. Volgens Impala, de verenigde onafhankelijke muzieklabels, hadden de grote concerns vorig jaar maar liefst 86 procent van de muziekmarkt in handen. Nadat veel middelgrote muziekondernemingen in handen van de grote jongens (Universal, Sony Music, Warner-Music, EMI-Virgin) zijn beland, ondervinden kleinere bedrijven steeds meer moeite om hun muziek te distribueren.

The Wall Street Journal meldde vanochtend voor de bekendmaking van de twee bedrijven dat de Commissie de fusie zou tegenhouden ondanks toegezegde concessies van EMI en Time Warner. De fusiepartners verklaarden tegenover de zakenkrant nog verder te gaan met onderhandelingen, maar hebben daar nu toch vanaf gezien.

"Het terugtrekken van ons fusieverzoek geeft extra tijd om aan de bezorgdheid van de autoriteiten tegemoet te komen en tegelijkertijd oplossingen in zowel Europa en de Verenigde Staten te vinden", zo hield voorzitter Eric Nicoli de mogelijkheid tot een nieuwe fusiepoging vanochtend open. "Maar de tegemoetkomingen die we kunnen doen moeten wel consistent zijn met de belangen van onze aandeelhouders."

Warner Music, de muziekafdeling van Time Warner, en EMI bezetten respectievelijk de vierde en vijfde plaats in de muziekwereld. Als de fusie was doorgegaan, zou de combinatie marktleider Seagram Universal Music (onderdeel van Vivendi) zijn gepasseerd.

EMI werd groot door de Beatles en de Rolling Stones, maar geeft naast de oude rockers ook de moderne muziek van meidengroep Spice Girls en Robbie Williams uit. Ook André Hazes staat bij de Britse uitgever onder contract. Warner Music heeft onder meer Madonna, Eric Clapton en Phil Collins in zijn stal.

Time Warner worstelt ook nog steeds met de Europese kartelautoriteiten over de geplande fusie met internetaanbieder America Online (AOL). De Europese Commissie onderzoekt de marktpositie van de combinatie op het gebied van internetmuziek, internetcontent en toegang tot het web. Met 24 miljoen klanten is AOL de grootste internetprovider ter wereld, terwijl Time Warner het grootste mediaconcern is.

NRC Webpagina's
5 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad