Over bijzondere
netwerken
op Internet


Door Lukas KeijserRollerskaten

Varianten
InternetArchief:
Dolly Parton
(7 januari 1998)

Girl power
(24 december 1997)

Suske en Wiske
(17 december 1997)

Brady Bunch
(9 december 1997)Netloods
(webindex)

Netstroom
(site-recensie rubriek)

Out of control

Internet in de krant
(artikelen uit NRC Handelsblad)

S U P P L E M E N T

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 
Varianten

Linksboven: de ouderwetse 'rollerskate'. Links onderaan: de rolschaats die gebruikt wordt voor het 'artistic' skaten. Rechts: de 'inline skate' of 'skeeler'

Wie bij een willekeurige zoekmachine de woorden 'rollerskate', 'rollerdisco' of 'rolschaatsen' intikt, valt van de ene verbazing in de andere. Zo blijken er tientallen, al dan niet honderden websites te bestaan over het onderwerp. De sites variëren van verhandelpagina's en virtuele foto-albums tot overzichten van goede rolschaatslocaties over de hele wereld. Ook zijn er tientallen sites van rollerskateverenigingen, waaronder onder meer één speciaal voor vrouwen en zijn er nieuwsbrieven en e-zines.

Bovendien blijken er allerlei rolschaats-varianten te bestaan. Zo is er het bekende verschil tussen de zogenaamde 'inline skates', oftewel skeelers en 'rollerskates'. Skeelers, aldus Herbert blankesteijn in NRC Handelsblad zijn 'rolschaatsen met vier of vijf wieltjes op een rij, waarmee men buiten het ijsseizoen op asfalt iets kan doen wat heel behoorlijk op schaatsen lijkt.' Bij deze rolschaatsvariant is vooral de snelheid van belang, maar ook stunts zijn populair. 'Rollerskates', die ook wel worden vergeleken met kunstschaatsen, zijn daarentegen eigenlijk de moderne uitvoering van de ouderwetse rolschaats.

Van het rollerskaten bestaan vervolgens weer allerlei varianten. Zo wordt er op competitieniveau op acht wielen gevoetbald en gehockeyd. Eveneens wordt het zogenaamde 'artistic rollerskating' uitgeoefend, waarbij verschillende disciplines voorkomen. Figuren schaatsen bijvoorbeeld of het dansen (de wals, polka en tango!) op de rollerskate. Verder wordt er 'vrij' geschaatst, waarbij sprongen en draaien belangrijk zijn. 'Precision skating' is een variant waarbij in teamverband op muziek een dans wordt uitgevoerd. Bij de vier disciplines zijn zelfs, net als bij stijldansen, niveaus als goud en zilver te behalen.

Vooral het inline skaten was de laatste jaren erg populair. Wie het Vondelpark in Amsterdam bijvoorbeeld bezoekt op een zonnige dag, wordt bijna zeker omver gereden door personen op 'rolschaatsen met vier of vijf wieltjes op een rij'. Echter de rollerskate lijkt weer aan terrein te winnen. Dat blijkt niet alleen uit de rollerdisco die in Amsterdam wordt georganiseerd, ook uit de tientallen rollerskatesites en het uitgebreide netwerk van rollerskaters dat er op Internet bestaat.

Lees verder

NRC Webpagina's
14 JANUARI 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (lk@nrc.nl / JANUARI 1998)