NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Rechtszaak Bouterse

Nieuws

Proces

Aanloop tot het proces

Links

Magistraat viert triomf


Bouterse is volgens de rechtbank de onbetwiste leider van het Suri-drugskartel. Officier van justitie E. Harderwijk beleeft zijn finest hour.

Door onze redacteur MARCEL HAENEN

DEN HAAG, 17 JULI. Een koud kwartiertje na de royale veroordeling van drugshandelaar Desi Bouterse rinkelt de zaktelefoon van officier van justitie Evert Harderwijk. Afrika aan de lijn. Zijn mede-aanklager Josien Mooijen wil van haar vakantie-adres weten hoe de Haagse rechtbank heeft gevonnist. "Heel goed", zegt Harderwijk in zijn werkkamer op de achtste etage van het paleis van Justitie. "Desi heeft zestien jaar cel en een boete van vier miljoen en nog een heleboel gulden".

Beheerst juichend reageert Harderwijk op de beslissing die rechtbankpresident B. Punt aan het eind van deze vrijdagmiddag heeft voorgelezen. Geen champagne, geen versierde kamer, maar slechts een blikje cola light en wat filtersigaretjes. "Na de jarenlange geruchtenstroom heeft eindelijk eens een rechter bepaald dat Bouterse de scepter zwaait bij een dikke, zware criminele drugsorganisatie", zegt Harderwijk en dat stemt hem "zeer tevreden". Het past een magistraat nu eenmaal niet om met gebalde vuist brallend door de gang te rennen, zegt de officier van justitie geheel politiek correct. Pas aan het eind van het gesprek verklapt hij overigens dat collega's en rechercheurs van het Copa-politieteam in een Haags café op hem wachten om "een biertje" te drinken op de overwinning. Het strenge vonnis, conform de eis, komt niet onverwacht. Harderwijk had daarom ook niet getwijfeld. Maar het blijft wel een bijzonder moment. "Had vijf jaar geleden maar eens aan de mensen gevraagd of men dacht dat Bouterse ooit voor drugshandel zou worden veroordeeld. Daar waren toen niet veel mensen van overtuigd. Er waren genoeg dokter-Clavan-deskundigen die steeds meenden dat justitie te veel risico nam door Bouterse te vervolgen. Maar nu ligt er toch mooi een veroordelend vonnis".

En dan, alsof hij alsnog wil waken voor te veel publiekelijk triomfantalisme, begint hij te relativeren. "Het is de eerste slag die we binnen hebben. Er komt nog een hoger beroep".

NRC Webpagina's
17 JULI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad