Rijksbegroting 1995
Nieuws uit NRC Handelsblad dinsdag 19 september 1995

Meer nadruk op preventie, meer ziekenhuisbedden

In het volksgezondheidsbeleid ligt de nadruk op preventie. Mensen die niet roken en maat houden met vet en alcohol zijn niet alleen fysiek gezonder, zij voelen zich ook gezonder, is de boodschap van minister Borst van volksgezondheid en staatssecretaris Terpstra van welzijn en sport. Het kabinet zal de komende jaren intensief blijven streven naar een daling van het aantal rokers.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne doet in 1996 onderzoek naar de invloed van "leefstijlfactoren' op een aantal chronische aandoeningen, zoals cara, reuma en diabetes. Ook op andere terreinen wordt preventie gestimuleerd. Vanaf volgend jaar komt er geld vrij voor uitbreiding van het "programma zwangerschapsimmunisatie', waarbij immunoglobuline al vóór de bevalling wordt toegediend. Ernstige bloedziekte bij kinderen kan op deze manier worden voorkomen. Preventie via bevolkingsonderzoek gaat volgend jaar door. Het bevolkingsonderzoek naar borstkanker voor vrouwen van vijftig tot zeventig jaar is naar verwachting in 1997 volledig ingevoerd.

Vanaf 1 januari komen fysiotherapie en oefentherapie in principe na de eerste negen behandelingen voor eigen rekening van de verzekerde. De Wet op de geneesmiddelenprijzen treedt in werking, mits Tweede en Eerste Kamer daar later dit jaar mee akkoord gaan. Daarmee maakt minister Borst op hardhandige wijze een einde aan jarenlange pogingen om de hoogte van de medicijnprijzen te beïnvloeden en daarmee de uitgaven voor geneesmiddelen fors te beperken. De wet geeft de minister de bevoegdheid een maximum vast te stellen voor de inkoopprijs die apothekers voor geneesmiddelen moeten betalen. Op 1 januari worden ook de geneesmiddelen weer uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) gehaald. In 1992 werd de vergoeding van de medicijnen van de particuliere polissen en de ziekenfondsen in de AWBZ ondergebracht, waardoor iedere Nederlander op dezelfde manier tegen medicijnkosten was verzekerd, in 1996 gaan ze weer terug naar de polissen van de verzekeraars.

Voor de zorgsector is volgend jaar bijna een miljard gulden meer beschikbaar dan dit jaar. In totaal kan er ruim zestig miljard gulden worden gespendeerd. Van de 964 miljoen gulden die extra beschikbaar komt, gaat 166 miljoen gulden naar de uitbreiding van bedden en plaatsen in instellingen. Voor de groei die een gevolg is van een groter beroep op de gezondheidszorg is er 289 miljoen gulden extra. Het kabinet voorziet dat de uitgaven in de zorgsector volgend jaar ruim een miljard gulden hoger zullen zijn dan er beschikbaar is. Voor het grootste deel moet die verwachte overschrijding worden opgevangen door invoering van de Wet op de geneesmiddelenprijzen. Verlaging van de tarieven voor medische specialisten moet 72 miljoen opleveren, kortingen op budgetten van psychiaters, psychiatrische instellingen, instellingen voor gehandicaptenzorg en op het hulpmiddelenbudget moeten samen 230 miljoen opleveren.

Ter bescherming van de geestelijke volksgezondheid van de jeugd bereidt het kabinet een herziening voor van de Wet op de filmvertoningen. Met deze wet moeten jongeren preventief worden beschermd tegen ,,ongewenste confrontatie met bepaalde beelden, met name overvloedig geweld, waaraan aantoonbaar risico's zijn verbonden''. De overheid zal zonodig een grensbepalende en controlerende rol op zich nemen, zo waarschuwt Terpstra alvast. Als staatssecretaris voor sportzaken streeft zij ernaar meer Nederlanders in de besturen van internationale organisaties te krijgen en meer grootschalige sportevenementen naar Nederland te halen.




NRC Webpagina's (c) NRC Handelsblad (19 SEPT. 1995 / web@nrc.nl)

Voorpagina | Supplement | RIJKSBEGROTING 1995