Geen nieuwe nota's, wel tijd om oude uit te voeren
Minister Wijers en staatssecretaris Van Dok van economische zaken hebben in hun eerste eigen begroting twee boodschappen staan. De investeringen moeten harder groeien om de doelstelling van volledige werkgelegenheid binnen bereik te brengen en het departement zal zich volgend jaar meer bezighouden met de uitvoering van eerdere beleidsvoornemens dan met de formulering van nieuwe doelen.Het afgelopen jaar hield het ministerie zich voor zeventig procent bezig met nieuwe plannen en voor dertig procent met uitvoering van beleid, schatte Wijers in een toelichting op de begroting. Het komend jaar zal de verhouding volgens de minister eerder andersom liggen.
In de begroting wordt veelvuldig verwezen naar nota's die eerder dit jaar uitkwamen _ "Toets op het concurrentievermogen', "Kennis in beweging', "Werk door Ondernemen' _ en op nota's die op het punt staan te verschijnen: "Ruimte voor Regio's', "Energiebeleid'. In een toelichting op de begroting noemde Wijers geen enkele nieuwe maatregel. Zijn toelichting bevatte vooral macro- economische analyses en uitspraken over ,,wat mogelijk zou moeten zijn''. Dat wil zeggen: ruim 350.000 nieuwe banen in deze kabinetsperiode, 3 procent economische groei per jaar, en een 0,5 procent hogere investeringsquote per jaar.
De begroting is een optelsom van eerder in nota's vervatte en gepresenteerde beleidsplannen. Zo heeft de overheid voor de ontwikkeling en het gebruik van elektronische snelwegen structureel 70 miljoen gulden beschikbaar. Met een groep grote bedrijven is een projectteam opgericht dat in november 1995 een plan van aanpak voor vergroting van de marktwerking in de media- en telecom-sector gereed zal hebben. Voor initiatieven ten aanzien van elektronische snelwegen en de instelling van topinstituten op technologiegebied is in de begroting 1996 een budget van 75 miljoen gulden opgenomen.
Voor intensivering van het exportbevorderings- en financieringsbeleid en voor economische hulp aan Oost-Europa is 19 miljoen gulden extra uitgetrokken. De regeling waarbij de overheid garant staat voor leningen die banken verstrekken aan bedrijven wordt verruimd. Het garantieplafond van de betreffende borgstellingsregelingen wordt met 100 miljoen gulden verhoogd. Ten behoeve van startende technologisch hoogwaardige bedrijven ("techno-starters') is een fonds gecreëerd waaraan Economische Zaken 15 miljoen gulden bijdraagt.
Over tien jaar wil het kabinet 1.600 hectare aan nieuwe bedrijfsterreinen hebben gecreëerd. Om knelpunten bij de beschikbaarheid van bedrijfslocaties op te lossen komt er per 1 januari 1996 een Stimuleringsregeling Ruimte voor Economische Activiteiten (StiREA). Om financiële obstakels op dit terrein weg te nemen heeft Economische Zaken, als onderdeel van de financiering van het convenant met de grote steden, eenderde van het budget van de nieuwe StiREA (25 miljoen gulden per jaar in de periode 1996-1999) gereserveerd voor projecten in de vier grote steden. Over de besteding van deze middelen wordt met de steden overlegd.
Economische Zaken heeft meteen bij aanvang van de kabinetsperiode de bezuinigingen die in het regeerakkoord waren overeengekomen ingevuld. In de begroting voor volgend jaar zijn dan ook geen nieuwe uitgavenbeperkingen aangebracht. Om de efficiency te vergroten wordt wel meer dan 20 miljoen gulden bespaard op de budgetten voor apparaatsuitgaven, opdrachten en studies. Aan aardgasbaten komt volgend jaar door de lagere dollarkoers dan verwacht 600 miljoen gulden minder binnen dan de 5,1 miljard gulden waarmee in de meerjarenramingen rekening werd gehouden.