Rijksbegroting 1995
Nieuws uit NRC Handelsblad dinsdag 19 september 1995

Aanpassing krijgsmacht verloopt volgens schema

De traditionele dreiging van een grote verrassingsaanval is nog verder naar de achtergrond verdwenen. De huidige crises en conflicten blijken daarentegen veel minder beheersbaar dan bij de opstelling van de Prioriteitenota in januari 1993 werd verwacht. Dit stelt hogere eisen aan het politieke en militaire vermogen om conflicten te voorkomen of op te lossen.

Dat schrijft minister Voorhoeve van defensie in de toelichting op zijn begroting. Hij toont zich tevreden over het feit dat hij 400 miljoen gulden minder hoeft te bezuinigen in de jaren 1997 en 1998. Dit jaar valt de begroting van Defensie een fractie hoger uit dan vorig jaar en beloopt bijna 13,6 miljard gulden.

Op Defensie lopen de herstructureringsprojecten op koers. Op de arbeidsmarkt worden voldoende kortverbanders en overig beroepspersoneel gevonden om per 1 januari 1997 alle dienstplichtigen te vervangen na de opschorting van de opkomstplicht. Ook de doelmatigheidsoperatie heeft volgens de toelichting op de begroting goede resultaten door een grotere samenwerking tussen de verschillende krijgsmachtonderdelen.

In 1998 moeten de herstructurerings- en verkleiningsplannen uitgevoerd zijn, waarbij de krijgsmacht beter is toegerust (gevechtshelikopters, opgeknapte F- 16's, transportvliegtuigen, nieuwe fregatten, lichte pantservoertuigen en moderne wapens) en het aantal personeelsleden is teruggebracht tot 54.745 militairen en 20.395 burgers.

In het totaal verdwijnen er bij Defensie 7.300 functies. ,,Hoewel gedwongen ontslagen waarschijnlijk vermeden kunnen worden, wordt opnieuw een groot beroep gedaan op het aanpassingsvermogen van het personeel. Ook is een grote inspanning van Defensie op het gebied van scholing en herplaatsing nodig'', zo staat in de toelichting.

Midden oktober zal minister Voorhoeve aankondigen hoe de nieuwe samenwerking wordt tussen de crisisstaven van de drie krijgsmachtdelen samen en de defensiestaf op het ministerie, en of zij alle vier zullen blijven voortbestaan. Tijdens de val van Srebrenica heeft veel aan de samenwerking tussen defensiestaf en landmachtstaf ontbroken. VVD en D66 hebben gevraagd of Voorhoeve bij een herziening van het management ook wil nagaan of Nederland niet beter gediend is met één generale staf dan met afzonderlijke staven, zowel voor grotere doelmatigheid als voor een betere aansturing van de crisiseenheden te velde.

In de toelichting op de begroting wordt nauwelijks op de aftocht uit Srebrenica ingegaan en op de gevolgen van het vertrek van Dutchbat voor toekomstige vredesoperaties. Wel schrijft Voorhoeve dat de krijgsmacht ook buiten Nederland uitstekende prestaties heeft geleverd.

Over de nasleep van Srebrenica verschijnen dit najaar zes rapporten. De regering zal aan het eind van het jaar vaststellen welke inspanningen Nederland nog wil verrichten bij crisisbeheersing in en om het voormalige Joegoslavië. Op dit moment worden daar van marine, luchtmacht en landmacht nog tweeduizend militairen ingezet.




NRC Webpagina's (c) NRC Handelsblad (19 SEPT. 1995 / web@nrc.nl)

Voorpagina | Supplement | RIJKSBEGROTING 1995