Meer politie en een BVD-agent naar Singapore
De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) houdt zich steeds meer bezig met het buitenland. In zijn begroting voor 1996 schrijft minister Dijkstal van binnenlandse zaken dat dit samenhangt met ,,het grensoverschrijdende karakter van terrorisme, handel in massavernietigingswapens, radicale ideologieën en veiligheidsaspecten verbonden aan georganiseerde criminaliteit en migratie''.De BVD zal daarom zijn ,,antennefunctie'' in het buitenland versterken door goede contacten met ,,bevriende veiligheidsdiensten''. Ook beschikt de dienst over ,,liaisons'' in strategisch belangrijke centra. Voor volgend jaar kondigt de minister aan dat er een agent naar Singapore wordt gezonden.
Veiligheid is de grootste uitgavenpost van het departement van binnenlandse zaken; 69 procent van het totale budget van ruim 7 miljard gulden wordt daaraan besteed en gaat vooral naar de regionale politiekorpsen. Het is de bedoeling dat er in de loop van deze kabinetsperiode enkele duizenden politieagenten en surveillanten bijkomen.
Het zogeheten grote-stedenbeleid van Binnenlandse Zaken geniet de prioriteit van het kabinet. Behalve om de vergroting van de veiligheid gaat het daarbij ook om de versterking van de werkgelegenheid. Extra geld komt beschikbaar voor toezichthouders, infrastructuur en wijkplannen, bedoeld om de leefbaarheid en de stadseconomie te bevorderen.
Afgelopen zomer tekende het kabinet een convenant met de vier grote steden waarin een programma is vastgelegd van decentralisatie, deregulerings- en stimuleringsmaatregelen met als doel de bestuurlijke, economische en sociale functies van die steden te versterken. Staatssecretaris Kohnstamm (grote-stedenbeleid) zei in een toelichting op de begroting dat hij verwacht nog dit jaar ook convenanten te sluiten met de overige vijftien grotere steden.
Het minderhedenbeleid, dat gecoördineerd wordt door Binnenlandse Zaken, staat geheel in het teken van het ,,inburgeringsbeleid''. Het "moederdepartement' ontvangt hiervoor vergeleken met het afgelopen jaar 100 miljoen gulden extra. Dat geld is bedoeld voor gemeenten die het daadwerkelijke beleid uitvoeren. Dijkstal verklaarde in zijn toelichting dat hij net als zijn ambtsvoorganger Dales van plan is een reeks rondetafelgesprekken te organiseren met vertegenwoordigers van diverse organisaties van minderheidsgroepen.
Binnenlandse Zaken heeft actieplannen klaar om corruptie onder ambtenaren en bestuurders te voorkomen en om het openbaar bestuur te beschermen tegen eventuele criminele infiltratie. Dijkstal zei desgevraagd niet veel te voelen voor een zogeheten "
whistleblower -beleid' naar Amerikaans model. Daar worden werknemers gestimuleerd hun frauderende en corrupte collega's aan te geven. Dijkstal: ,,Maar bij de politie hebben we het inmiddels wel makkelijker gemaakt om melding te maken van foute collega's in je buurt.'' Dijkstal en zijn staatssecretarissen Kohnstamm (D66) en Van de Vondervoort (PvdA) kondigden bij hun toelichting ook een omvangrijke schaalvergrotingsoperatie aan in het openbaar bestuur. Door middel van de vorming van een beperkt aantal stadsprovincies en een groot aantal gemeentelijke herindelingen willen de bewindslieden de problemen aanpakken in de zogeheten stedelijke gebieden.
Volgend jaar komen ook nieuwe verdeelsleutels voor Gemeente- en Provinciefonds gereed die beter moeten aansluiten op de taken en activiteiten van afzonderlijke steden en provincies.