U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Cahier Baan

Nieuws

Achtergrond

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

'Leg je ei, zeiden ze. Doe 't in godsnaam'


ROTTERDAM, 27 JULI. Het Britse conglomeraat Invensys heeft gisteren Baan feitelijk ingelijfd door alle bezittingen en schulden van het softwarebedrijf te kopen. Beleggers met driekwart van de Baan-aandelen willen het bod wel, een kwart heeft zich niet gemeld. Uit ongenoegen of onwetendheid. Vijf vragen voor interim- topman P. Everaert en financieel directeur R. Ruijter, die een half jaar geleden van Philips overkwam.

Is het aanmeldingspercentage van 75 procent na de inspanningen en de intensieve advertentiecampagnes van Baan en Invensys niet teleurstellend?

Everaert: "Ten eerste is het aandeel Baan een volksaandeel, dat zeer gespreid is onder beleggers. Ten tweede is het al een tijdje in omloop. En ten derde zijn het aandelen aan toonder. Wij hebben nooit dividend uitgekeerd. Wij hebben geen lijst van mensen die aandeelhouder zijn. Het benaderen van beleggers hebben wij overgelaten aan de banken en de instituten die hen wel kennen. Ik denk dat een aantal aandeelhouders nog niet weet dat zij hun aandelen kunnen aanmelden. Maar ja, het percentage is aan de lage kant."

Hoeveel geld heeft uw advertentiecampagne gekost?

Ruijter:"Dat lijkt mij geen relevante informatie. De vraag is: hebben wij onze boodschap over het voetlicht gekregen? Dit was wel een lastige periode. De piek van het vakantieseizoen, maar ik denk dat wij het zo goed mogelijk gedaan hebben."

Bestaat de groep dwarsliggende aandeelhouders van de stichting Baaninvestors die 20 procent van het kapitaal zegt te hebben, eigenlijk wel?

Everaert:"Nee, die heeft ons geen bevestiging van enige substantie gegeven. "

Ruijter:"Reken maar na: Invensys had al 58 procent aanmelding, plus de 5 procent van ING. En dan nog de 60 procent die Baaninvestors zegt te hebben aangemeld van hun belang van 20 procent, maakt nog eens 12 procent. Maar dan mis je de lange lijsten van andere namen die hebben aangemeld. Dat is een grote groep van particuliere aandeelhouders."

Everaert:"Uit verschillende landen. Van verschillende banken."

Doet de prompte verkoop van Baans bezittingen en schulden wel recht aan de aanbevelingen van de commissie Peters voor zeggenschap van aandeelhouders bij belangrijke veranderingen in de strategie van een onderneming?

Ruijter:"Wat wij hebben gedaan is misschien ongebruikelijk, maar Baan verkeert in een ongebruikelijke situatie. De inkomende kasstroom van orders van klanten droogt op, de uitgaande stroom van salarissen etcetera loopt door, dan is uitstel van betaling onafwendbaar. Dat was een kwestie van een aantal weken. Dit is primair voor aandeelhouders het beste. In alle andere scenario's kregen zij minder dan 2,85 euro."

Everaert:"Wij zijn nu elf weken aan de bak sinds de aankondiging van het bod van Invensys. Klanten moeten beslissen over software voor de komende tien jaar. Zij zeggen: leg je ei, doe 't in godsnaam. Het is één minuut voor middernacht, voor surseance en het uit elkaar vallen van Baan. Met 4.000 families die een job hebben. Afgelopen maandag zei Invensys tegen ons: als wij de 95 procent aanmelding niet halen, stappen wij eruit."

Wat gaat u beiden na 15 augustus doen, als de aandeelhouders op een speciale vergadering akkoord zijn gegaan met deze verkoop?

Everaert:"Als het doorgaat is een interim-bestuursvoorzitter niet nodig. Ik heb mijn werk gedaan."

Ruijter:"Ik wacht liever tot volgende week met hierover iets te zeggen, wanneer de nieuw structuur van Invensys en Baan bekend wordt gemaakt."

NRC Webpagina's
27 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad