U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Cahier Baan

Nieuws

Achtergrond

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

Invensys doet bod op aandelen van Baan toch gestand

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 26 JULI. Het Britse industriële conglomeraat Invensys doet zijn bod op softwarebedrijf Baan gestand. De Britten schorten de voorwaarde van aanmelding van 95 procent van het aandelenkapitaal op. Beleggers met ongeveer 75 procent van de aandelen hebben zich gistermiddag, toen het eerder al verlengde bod afliep, aangemeld, zo heeft Invensys vanmiddag bekend gemaakt.

Invensys was vanochtend en aan het begin van de middag in intensief overleg met Baan en met diverse adviseurs over hun reactie op de aanmelding. Invensys biedt 2,85 euro per aandeel Baan en verlengt de aanmeldingsperiode tot 1 augustus. Het feit dat Baan beursnoteringen heeft in Amsterdam en New York maakte de onderhandelingen vanochtend extra gecompliceerd gezien de mogelijkheid van schadeclaims.

Volgens het biedingsbericht had Invensys tot vijf beursdagen na het verstrijken van de aanmeldingsperiode de tijd om het bod gestand te doen of de overname alsnog af te blazen.

De koers van de aandelen Baan fluctueerde vanochtend heftig, maar kwam vervolgens in rustiger vaarwater. Bij de opening van de beurs werd 2,10 euro geboden, 20 procent minder dan het slot van gisteren. Rond het middaguur was de koers van een hoogste punt van 2,67 euro weer weggezakt naar 2,56 euro.

Gistermiddag meldde de stichting Baaninvestors, die 20 procent van Baans aandelenkapitaal zegt te vertegenwoordigen en een ander bod wil, dat zij 60 procent van haar aandelenbezit heeft aangemeld. Op deze manier wil de stichting naar eigen zeggen Invensys in staat stellen het bod gestand te doen, terwijl de beursnotering van de aandelen Baan blijft gehandhaafd. De stichting wil nog steeds verder overleg met Invensys en Baan en stuurt ook aan op een aandeelhoudersvergadering om haar plannen te bespreken. De identiteit van de grote beleggers in deze stichting blijft onduidelijk.

Na het verstrijken van de eerste aanmeldingstermijn, anderhalve week geleden, bleek dat beleggers met 58 procent van de aandelen hun effecten hadden aangemeld. Sindsdien is ook bank en verzekeraar ING, die ongeveer 5 procent van de aandelen bezit, akkoord gegaan met het bod.

NRC Webpagina's
26 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad