U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Cahier Baan

Nieuws

Achtergrond

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

'Baan kan niet verder zonder bod Invensys'

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 18 JULI. De problemen voor softwareproducent Baan stapelen zich op. De omzet in 1999 is met 16 procent gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor en kwam uit op 619 miljoen dollar (1,45 miljard gulden). Het verlies bedroeg 311 miljoen dollar (731 miljoen gulden). Het bedrijf verwacht het tweede kwartaal van dit jaar met een negatief eigen vermogen af te sluiten.

Dit blijkt uit het jaarverslag over 1999 dat concern uit Barneveld gisteren met vertraging heeft gepubliceerd. In het bijgevoegde persbericht waarschuwt het bestuur dat het voortbestaan van het bedrijf op het spel staat als de overname door de Britse branchegenoot Invensys zou mislukken.

Invensys heeft een bod van 2,85 euro per aandeel Baan uitgebracht, in totaal 1,7 miljard gulden. De Britten willen tenminste 95 procent van de aandelen aangemeld krijgen. Omdat dat afgelopen vrijdag nog niet was gebeurd, werd het bod met twee weken verlengd. Onder meer bank en verzekeraar ING had zijn belang nog niet aangemeld, mogelijk omdat ING meer verlies zou lijden bij een overname door Invensys dan bij een faillissement van Baan.

Als Baan alleen verder zou moeten, zal het minimaal de helft van haar activiteiten moeten staken, zo schrijft het bestuur in de verklaring. Baan verwacht dat het vinden van financiering voor een dergelijke operatie "zeer uitdagend" zal zijn. Daarnaast vreest het bestuur dat de klanten geen zaken met Baan meer zullen doen, omdat zij twijfelen aan de levensvatbaarheid van de onderneming. Verder verwacht de directie dat het personeel in dat geval in groten getale weg zal lopen. Bij Baan werkten eind vorig jaar ongeveer 4.800 mensen, vooral in Nederland en de VS.

NRC Webpagina's
18 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad