U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Cahier Baan

Nieuws

Achtergrond

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

Baan blijft mogelijk op de beurs

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 8 JULI. De beursnotering van softwarehuis Baan blijft gehandhaafd als na het bod van de Britse Invensys, dat donderdag afloopt, minder dan 95 procent van de aandelen Baan bij de bieder is aangemeld.

Dat heeft een woordvoerder van de beurzenorganisatie AEX gezegd. Aan de notering van opties op aandelen Baan komt wel een einde. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft vorige week de AEX opheldering gevraagd over de procedure na het bod. Die heeft verwarring onder beleggers gezaaid.

Als Invensys minder dan 95 procent van de aandelen in handen krijgt zal het, zo wordt in de financiële wereld verwacht, het bod wel gestand doen en 2,85 euro betalen per aangemeld aandeel.

De beurs zal dan de notering van Baan-opties beëindigen. Openstaande contracten moeten contant worden afgewikkeld. Volgens een AEX-woordvoerder is er na gestanddoening van het bod te weinig handel in aandelen Baan en te weinig beweeglijkheid van de koersen (volatiliteit) om de optienotering te handhaven.

Handelaren op de beurs reppen van prijsopdrijving van de Baanopties die volgens sommigen waardeloos zijn, gezien het dreigende faillissement van Baan zonder de kapitaalinjectie van Invensys. De waarde van de opties moet na het staken van de beursnotering contant worden afgerekend. "Sommige mensen stelen zich nu helemaal rijk", zegt een handelaar.

Directeur P. de Vries van de VEB was bezorgd dat de AEX de beursnotering ook zou staken als Invensys zijn bod gestand had gedaan bij minder aanmeldingen dan 95 procent van het kapitaal. Aanleiding voor zijn zorg is een mededeling op de website van de AEX dat Invensys na de gestanddoening van het bod Baan van de effectenbeurs wil halen en dat de AEX de optienoteringen staakt.

De grens van 95 procent is van belang omdat wie meer dan dit percentage van een bedrijf bezit naar de rechter kan stappen om de resterende beleggers te dwingen tegen de waarde van het bod hun effecten te verkopen.

Invensys zal zijn bod op Baan in elk geval effectueren als het 95 procent van de aandelen in bezit krijgt, zo blijkt uit het biedingsbericht. Ook als het percentage, zoals De Vries verwacht, lager uitvalt, mag het bedrijf zijn bod gestand doen. Uit het feit dat Invensys sinds de aankondiging van het bod constant aandelen Baan opkoopt op de beurs leidt De Vries af dat de Britten Baan willen hebben, welk percentage van de aandeelhouders akkoord gaat.

Door te dreigen met een kort geding voorkwam de VEB onlangs dat koolstofproducent Norit particuliere aandeelhouders die niet akkoord waren gegaan met een overnamebod van financier Gilde Fund zou "uitroken" met een fiscaal zwaar belast superdividend.

NRC Webpagina's
8 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad