U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Cahier Baan

Nieuws

Achtergrond

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

'Invensys krijgt geen 95 procent van Baan'


NIJKERK, 30 JUNI. Het Britse Invensys, kandidaat voor overname van het noodlijdende softwarehuis Baan, krijgt waarschijnlijk niet de verlangde 95 procent van de aandelen in handen. Dat zeggen aandeelhouders die gisteren de bijzondere aandeelhoudersvergadering in Nijkerk bijwoonden. Daar kwam het overnamebod aan de orde. Invensys biedt 2,85 euro per aandeel, wat Baan waardeert op 1,7 miljard gulden. Er werd niet gestemd.

Pers was niet welkom op de vergadering. "Ik wilde de aandeelhouders zichzelf laten zijn", verklaarde bestuursvoorzitter P. Everaert na afloop. "We wisten dat het een emotionele bijeenkomst zou worden. Het is ook nogal wat als iemand de opbrengst van jaren sparen ziet verdwijnen. Ik heb veel mensen gezien met tranen in hun ogen."

A. van der Graaf uit Ridderkerk is één van de gedupeerde beleggers. Op 6.000 aandelen Baan heeft hij twee ton verloren. "De sfeer in de zaal was hard tegen hard. Everaert liet zelfs enkele keren het woord faillissement vallen." Beleggers vinden het bod van de Britten een fooi. "Er zaten veel mensen binnen die veel geld hebben verloren. Zij vonden het moeilijk te accepteren dat de andere kant van de tafel zei dat het om een schitterend bod gaat", aldus een ander.

De Vereniging van Effectenbezitters denkt dat het bod acceptabel is. "Als er niets gebeurt, gaat Baan failliet", aldus directeur P. de Vries. "Ik denk dat Invensys 75 tot 95 procent van de aandelen in handen krijgt. In dat geval blijft Baan genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs."

De Stichting Baaninvestors, waar de Amsterdammer E. Sonneveldt achter zit, heeft eerder opgeroepen niet in te gaan op het bod. Sonneveldt zegt 22 aandeelhouders te vertegenwoordigen die 19,6 procent van de aandelen in handen hebben. Baan-topman Everaert is niet enthousiast. "Het plan dat wij uit de krant moesten vernemen was onmogelijk. Wij hebben geen contact met hem gehad en hij was ook niet aanwezig op de aandeelhoudersvergadering."

Invensys wil Baan reorganiseren en het binnen een jaar winstgevend maken. De Britten hebben inmiddels 20 procent van de aandelen. Het is niet duidelijk wat het bedrijf gaat doen als het die 95 procent niet in handen krijgt. In een reactie op de aandeelhoudersvergadering verklaart topman Allen Yurko van Invensys: "Ik ben ervan overtuigd dat ook de aandeelhouders van mening zijn dat ons bod in het beste belang is van zowel henzelf als van Baan." Het bod van Invensys loopt 13 juli af. Pas enkele dagen later komt Baan met de jaarrekening. (ANP)

NRC Webpagina's
30 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad