U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Cahier Baan

Nieuws

Achtergrond

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

Meer informatie voor Amerikaanse aandeelhouders

Baan discrimineert beurs


De aandeelhouders van Baan vergaderen morgen. Wellicht voor het laatst. Onderwerp: het bod van Invensys. Amerikaanse beleggers hebben meer informatie gekregen dan Nederlandse.

Door onze redacteuren MICHIEL VAN NIEUWSTADT en MENNO TAMMINGA

ROTTERDAM, 28 JUNI. Softwarebedrijf Baan verstrekt afwijkende informatie aan zijn aandeelhouders in de Verenigde Staten en in Nederland. Dit blijkt uit een vergelijking van de gegevens die Baan heeft gedeponeerd bij de Amerikaanse beurscommissie SEC en het biedingsbericht van de Britse onderneming Invensys op Baan plus de toelichting op de agenda van de informatieve vergadering van aandeelhouders die morgen in Nijkerk wordt gehouden om het bod te bespreken. Baan heeft beursnoteringen in zowel New York als Amsterdam.

In Nederland wijt Baan het ontbreken van een jaarrekening met goedkeurende verklaring van externe accountants over 1999 aan het feit dat de nieuwe directie het sinds begin dit jaar te druk had met het leiden van het bedrijf en gesprekken met potentiële partners.

In de VS spreekt Baan onder meer van "aanzienlijke twijfels" bij zijn accountants over de verslechterde financiële positie dit jaar. Het is mogelijkheid dat de accountants die twijfels over de continuïteit zouden verwoorden in hun goedkeurende verklaring. Dat zou de zorgen bij klanten over de levensvatbaarheid van Baan waarschijnlijk aanwakkeren, zo meldt het bedrijf in de stukken die bij de SEC zijn gedeponeerd. Een woordvoerder van Baan was vanmorgen ondanks herhaalde pogingen onbereikbaar. Op de aandeelhoudersvergadering van morgen is de pers niet welkom.

Opmerkelijk is dat Baan in de gegevens bij de SEC ook meer gedetailleerde informatie geeft dan in het biedingsbericht van Invensys staat over de gang van zaken in de afgelopen zes maanden, die leidde tot het bod van Invensys (2, 85 euro per aandeel). Begin dit jaar meldde Baan een winstval, een nieuwe reorganisatie, het onverwachte vertrek van bestuursvoorzitter M. Coleman, rap gevolgd door het vertrek van financieel directeur J. Mooney. Commissaris P. Everaert nam tijdelijk het roer over als directievoorzitter, terwijl hij R. Ruijter van Philips recruteerde als financieel directeur. Uit de Amerikaanse stukken blijkt dat begin dit jaar meer directieleden en cruciale managers overwogen te vertrekken. Om het tij te keren sloot Baan met ongeveer 35 managers 'blijf en presteer'-overeenkomsten (retention and incentive agreements). Een onbekend aantal van hen kreeg nieuwe opties (kooprechten) op aandelen Baan. Een aantal kreeg gouden handdrukken toegezegd van 100 tot 300 procent van hun totale jaarlijkse beloning als zij na een overname hun baan zouden verliezen. Van al deze managers kunnen alleen Everaert, Ruijter en bedrijfsjurist R. Goudie ook aanspraak maken op een gouden handdruk zonder dat zij na een overname hun baan verliezen. In 1998 verdiende de toenmalige Baan-topman 1,5 miljoen gulden.

De 'prestatie-opties' van de Baan-top zijn waardeloos gebleken: de prijs waartegen topmanagers Baan-aandelen konden kopen was hoger dan het bod van Invensys. Hetzelfde geldt voor de opties van het personeel, ondanks een verlaging van de prijs waartegen zij aandelen konden kopen in 1998. Hoe wil Invensys de 3.000 Baan-medewerkers na de overname binden? "We zullen ze betalen", zei bestuursvoorzitter A. Yurko van Invensys vorige week. Doel van Invensys is Baan aan het einde van het tweede kwartaal van het volgend jaar uit de verliezen te hebben. Yurko denkt aan een lucratieve optie- en bonusregeling: "Hoe sneller je weer in de zwarte cijfers bent, hoe meer je betaald krijgt."

NRC Webpagina's
28 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad