U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Cahier Baan

Nieuws

Achtergrond

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

Kosten bij Baan 'bleven te hoog'

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 20 JUNI. De ingrijpende reorganisaties bij Baan hebben het kostenniveau van het softwarebedrijf in de afgelopen tweeënhalf jaar onveranderd gelaten. Dat heeft bestuursvoorzitter A. Yurko van Invensys vanmorgen gezegd op een personferentie in Amsterdam.

Invensys is de Britse automatiseerder die een bod heeft uitgebracht van 2,85 euro op de aandelen Baan dat afloopt op 13 juli aanstaande. Baan heeft zich volgens Yurko intussen verzekerd van een belang van 18 procent. De kostenreducties die Baan in de afgelopen periode zou moeten hebben doorgevoerd om de verliezen te stelpen zijn volgens Yurko "een mythe". "Begin 1998 lag er nog het ambitieuze plan om een omzet van 2 miljard dollar te halen", aldus Yurko. Volgens hem heeft toenmalig topman T. Tinsley toen de organisatie en kostenstructuur opgetuigd die bij zo'n ambitieuze doelstelling paste. Vanaf medio 1998 raakte Baan in de problemen. "Maar sindsdien zijn de gerapporteerde kosten nooit naar beneden gekomen", aldus Yurko. Dit jaar was het volgens hem voor Baan te laat om zelfstandig in te grijpen. Yurko: "Het eigen vermogen was verdwenen en de kas was leeg."

Een reductie in het aantal werknemers van Baan, van 5.300 naar 4.300 personeelsleden, heeft volgens Yurko niet plaatsgevonden door ontslagen, maar door personeelsleden die uit eigen beweging zijn vertrokken. Invensys wil bij Baan en de softwaredivisie waarvan het bedrijf deel uit zal maken duizend banen schrappen.

Invensys heeft 300 miljoen dollar aan kasgeld opzij gezet ter financiering van de herstructurering van Baan. Een deel van dit geld is volgens Yurko bedoeld voor de afkoop van (dreigende) rechtszaken van klanten tegen Baan. Hoeveel precies wil hij niet zeggen. Ook de Amerikaanse collectieve rechtszaken die zijn aangespannen zouden volgens Yurko met dit geld geschikt kunnen worden.

Yurko neemt de reddingsplannen van de Amsterdamse consultant E. Sonneveldt, die zegt 20 procent van de aandelen te vertegenwoordigen nog altijd niet serieus. "Medio juli kunnen aandeelhouders kiezen", zegt Yurko. "Er zijn altijd geruchten. Zo lang iemand geen schriftelijke plannen kan laten zien of gerenommeerde adviseurs inschakelt is het voor mij niet meer dan dat. Ons bod aan de ene zijde en een bijna niet bestaand alternatief aan de andere. Ze zullen wel weten wat ze moeten kiezen."

Yurko noemde de softwarebedrijven Foxboro en Wonderware als voorbeelden van ondernemingen die Invensys heeft overgenomen en er weer bovenop heeft gebracht. Foxboro werd gekocht in 1990 en Wonderware eind 1997. Volgens Yurko stonden deze bedrijven ten tijde van de overname aan de rand van de afgrond.

Invensys is van plan de relatie met Vanenburg als distributeur van Baansoftware te handhaven. Yurko benadrukte vanochtend dat Vanenburg na Boeing nog altijd de grootste afnemer is van Baanproducten.

NRC Webpagina's
20 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad